Poznati dobitnici Pulitzerove nagrade

Anchorage Daily News i ProPublica osvojili su Pulitzerovu novinarsku nagradu za javni servis otkrivši da jedna trećina sela na Aljasci nema policijsku zaštitu, dok je Reuters dobio foto nagradu za prijelomnu vijest za prošlogodišnje nasilne prosvjede u Hong Kongu.

The Courier-Journal iz Louisvillea, Kentucky, odnio je nagradu za prijelomnu vijest za reportažu o stotinama oprosta koje je u zadnji trenutak dodijelio bivši guverner Matt Bevin. Nagrada za istraživačko izvještavanje otišla je u ruke novinaru New York Timesa Brianu Rosenthalu, koji je otkrio kako je predatorsko pozajmljivanje uništilo živote hiljadama njujorških vozača taksija, prenose afencije. 

Pulitzerova nagrada za fotografiju Reutersu, sastavnici Thomson Reutersa, osma je nagrada od 2008. i peta u posljednje tri godine. Za svoje pokrivanje protesta u Hong Kongu, koji su se razvili iz strahovanja da Kina namjerava ograničiti slobode u Hong Kongu, novinari Reutersa bili su i finalisti za dobivanje međunarodne nagrade za izvještavanje, koju je naposljetku osvojio The New York Times.

Pulitzerove nagrade, najprestižnije nagrade u američkom novinarstvu, dodjeljuju se od 1917., kada ih je oporukom ustanovio novinski izdavač Joseph Pulitzer. Objava dobitnika u ponedjeljak kasnila je dva tjedna jer su neki novinari od 18 članova Pulitzerova odbora pokrivali pandemiju koronavirusa te su trebali dodatno vrijeme za evaluaciju.

U normalnim vremenima objava dobitnika nagrade zbivala se pred mnoštvom ljudi na Univerzitetu Columbia u New Yorku. U ponedjeljak je Dana Canedy, koja upravlja dodjeljivanjem nagrada, objavila dobitnike iz svoje dnevne sobe u video obraćanju.

“Ironično, nagrade su prvi put predstavljene u junu 1917., manje od godine dana od izbijanja španjolske gripe 1918.”, kazala je Canedy.

“Tokom ovogodišnjeg razdoblja nesigurnosti bez presedana u jednu smo stvar bili sigurni – u to da novinarstvo nikada ne staje”, kazala je.

Serija članaka lista Anchorage Daily News, koja je uključivala i otkrića istraživačkog portala ProPublica, otkrila je žestoko seksualno zlostavljanje u selima na Aljasci u kojima žive uglavnom starosjedioci, a gdje praktički nema nikakvih snaga reda.

Nagrada za javni medij općenito se smatra najpoželjnijom nagradom među 15 novinarskih kategorija. Nagrade Pulitzer dodjeljuju se također u sedam kategorija za knjigu, dramu i muziku.

Po prvi put odbor je dodijelio nagradu za “audio izvještavanje”, koja je dodijeljena radijskom show-u This American Life kao i reporterima Los Angeles Timess i Vice Newsa za epizodu u kojoj istražuju politiku Trumpove administracije “Ostani u Meksiku” koja je zaustavila desetke hiljada tražitelja azila s južne strane meksičko-američke granice.

izvor:radiosarajevo.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *