Сре. дец 6th, 2023

Prijedor: Koliko je zvaničnika potrebno da se otvori jedna pristupna rampa?

Ako neko misli da smo prevazišli skupljanje glasova asfaltiranjem 500m seoskog puta, svečanim otvaranjem svega i svačega, od kontejnera do seoskog mostića, igrališta, sadnjom voćki i kreiranjem lažnih anketa, e pa nismo. Još smo na tom nivou, a budući da takve stvari prolaze kod birača, još dugo ćemo ostati taoci banalnih, i za mozak ispirajućih aktivnosti koje su nekada bile učestale samo pred izbore, a pošto izborna kampanja sada traje konstantno, ove aktivnosti se nastavljaju.

Tako je danas Gradsku čitaonicu JU Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor posjetila ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić i delegacija Gradske uprave Prijedor, kako bi podržali izgradnju pristupne rampe za lica s invaliditetom u okviru projekta “Kultura bez barijera”, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Biblioteke.

Ono što se podrazumijeva da je posao političara koji u naše ime raspoređuju zajednički novac jeste da ulažu u poboljšanje svakodnevnog života svih nas, i apsurdno je slikati se na otvaranju kojekakvih kružnih tokova, a ne pristupnih rampi, što bi svakako trebalo biti urađene bez velike promocije i pompe kao da je u pitanju neki veliki projekat, a ne nešto što se podrazumijeva da svaka javna ustanova u 21. vijeku posjeduje.

U svakom slučaju bilo bi korisno da vlasti povedu računa o marginalizovanom položaju osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj.

Prema podacima kojima raspolaže Zavod za statistiku RS, evidentirano je 101 094 radno sposobnih osoba sa invaliditetom , od čega je 46 035 muškaraca (45,54%) i 55 059 žena (54,46%).


Od 101 094 radno sposobnih osoba sa invaliditetom zaposleno je svega 11 408, što čini 11,28% od ukupnog broja. Dakle, bez obzira na evidentne olakšice koji zakoni nude poslodavcima, broj zaposlenih je izuzetno nizak.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *