Пет. дец 8th, 2023

Problemima u opštini Bileća ne nazire se kraj- Radnici „Prečistača“ stupili u štajk

Finansijskoj krizi u opštini Bileća ne nazire se kraj. Radnici koji primaju plate iz budžeta ove opštine primilu dobili su tek julsku platu, određeni broj radnika tužio je opštinu zbog neisplaćenih plata, a para nema ni za otpreminine.

 

Da je stanje izuzetno loše potvrdio je nedavno za Glas Srpske prvi čovjek opštine Veselin Vujović.

 

Da bi opština mogla kako-tako da funkcioniše, moraćemo otpustiti trećinu radnika, njih oko 80 od 240, ali kako, jer nemamo novac za otpremnine. Jedini spas vidimo u pomoći Vlade RS, koja nam je ove godine pomogla da zaposlenima isplatimo dva minimalca”,  kazao je Vujović.

 

Danas su i radnici JP „Prečistač otpadnih voda“ d.o.o. Bileća, saopštenjem za javnost obavijestili da su stupili u generalni štrajk zbog neisplaćenih šest plata. Poslednja plata isplaćena je za mjesec maj 2022.

 

“Preduzeće prestaje sa radom i kao posledica toga je direktno izlijevanje neprerađenih otpadnih voda u Bilećko jezero, što može ostaviti velike posledice na floru i faunu i jezera i okoline. Prijeti izvjesna ekološka katastrofa opštini Bileća i gradu Trebinju. Radnicima je iskreno žao zbog preduzetih mjera ali funkcionisanje Preduzeća i sama egzistencija radnika je dovedena u pitanje. Nadamo se da će nadležne institucije riješiti problem u što skorijem roku”, navedeno je u obavještenju koje je prenio portal Bileća vijesti online.

 

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Bileća usvojen je i nacrt budžeta za 2023. godinu u iznosu od 10.548.000. Većina novca iz lokalne kase će i dogodine otići za vraćanje dugova i plate prekobrojnih radnika, što je rezultat ne/rada bivšeg načenika opštine Miljana Aleksića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *