PRODAJA DRŽAVNE IMOVINE NA JAHORINI: Da li će se Višković pridružiti Dodiku u Sudu BiH?

Dodikovim putem je krenuo i premijer RS Radovan Višković koji je potpisao vladinu odluku o prodaju zemljišta na Jahorini, potpuno svjestan da time čini krivično djelo. Prema Zakonu o zabrani raspolaganjem državne imovine u članu 1. stav 4 ovog zakona, pod državnom imovinom se podrazumijevaju i „rijeke, šume, šumsko zemljište“, za koje je Ustavni sud BiH utvrdio da predstavljaju državnu imovinu.

 

Piše: Ljiljana Kovačević/Žurnal

Odluka Vlade Republike Srpske o prodaji državnog zemljišta na Jahorini objavljena je u Službenom glasniku Republike Srpske 25. januara ove godine, čime je direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić ponovio krivično djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. I ne samo Lukić. Isto krivično djelo počinio je premijer RS Radovan Višković, koji je potpisao spornu vladinu odluku.

U Službenom glasniku RS objavljena je vladina „Odluka o prodaji nepokretnosti u vlasništvu Republike Srpske na Jahorini neposrednom pogodbom“, što je u suprotnosti za Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je 2005. godine nametnuo nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown. Sadašnji visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt 1. jula 2023. godine nametnuo je izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojima službeno lice, koje krši odluke visokog predstavnika, može biti kažnjeno zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina i zabranom vršenja dužnosti.

„Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan”, podsjetili su iz OHR-a nakon što prije mjesec dana objelodanjeno da je Vlada RS prodala zemljište na Jahorini, koje spada u kategoriju „državna imovina“.


Protiv Miloša Lukića u Sudu BiH se vodi proces, jer je na osnovu Ukaza predsjednika RS Milorada Dodika u Službenom glasniku RS objavio Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS. Prema tom zakonu, u RS se više neće objavljivati odluke visokog predstavnika niti primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH. Lukić je, nema sumnje, “žrtveni jarac” režima u Republici Srpskoj, spreman da ispunjava sve naloge vrhovnog vođe Milorada Dodika. On je za direktora Službenog glasnika imenovan 9. jula prošle godine, nakon što je sa te funkcije, poslije samo tridesetak dana direktorovanja, otišla Milka Devušić. Prije nje i Vladimir Janković.

Dodikovim putem je krenuo i premijer RS Radovan Višković, koji je potpisao vladinu odluku o prodaju zemljišta na Jahorini, potpuno svjestan da time čini krivično djelo. Prema Zakonu o zabrani raspolaganjem državne imovine u članu 1. stav 4 ovog zakona, pod državnom imovinom se podrazumijevaju i „rijeke, šume, šumsko zemljište“, za koje je Ustavni sud BiH utvrdio da predstavljaju državnu imovinu.

„Pod raspolaganjem navedene imovine smatra se direktni ili indirektni prenos vlasništva“,navedeno je u zakonu.

Zanimljivo je da se odluka Vlade RS o prodaji zemljišta na Jahorini, objavljena u Službenom glasniku RS, ne odnosi na kompaniju “Drvo-export” iz Teslića, iza koje stoji SNDS-ov funkcioner Srđan Klječanin Rufi, oko čega je poslednjih dana dignuta velika prašina, već na prodaju 486 metara kvadratnih izvjesnom Miloradu Eriću za 315.900 KM. Erić je osoba nepoznata u poslovnim krugovima u Republici Srpskoj i moguće je da se radi o preduzetniku iz Valjeva u Srbiji, koji prema dostupnim posjeduje građevinsku radnju.

Odluka o prodaji zemljišta na Jahorini „Drvo-exsportu“ još nije objavljena u Službenom glasniku RS, mada se početkom januara pojavila informacija da je Ministarstvo trgovine i turizma RS neposrednom pogodbom prodalo firmi „Drvo-exsport“ 56 dunuma na Jahorini za više od 41 milion konvertibilnih maraka. Da je taj sporni posao potpisan, ne samo sa stanovišta Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom, već i zbog sumnjivog porijekla novca kojim će Klječanin platiti zemljište na Jahorini, potvrdio je prije par dana i sam Milorad Dodik.

U Službenom glasniku RS o tome još ni slova, što ukazuje da je objavljivanje odluke o prodaji zemljišta na Jahorini Miloradu Eriću svojevrsni „probni balon“, odnosno test za Pravobranilaštvo BiH, ali i sam OHR da li će reagovati i poništiti ovu poslovnu transakciju. Prođe li bez problema i sankcionisanja prodaja zemljišta na Jahorini, „čiji je nosilac prava svojine Republika Srpska sa dijelom 1/1“ izvjesnom Miloradu Eriću, za očekivati je da u Službenom glasniku RS bude ozvaničena i prodaja 56 dunuma Klječaninovoj firmi. Ako ne bude reakcije nadležnih institucija, pa i samog OHR-a u prvom slučaju, bez obzira što se radi o mnogo manjoj površini zemljišta, biće napravljen presedan, na koji će se, sasvim sigurno, pozvati Vlada RS u nastojanju da odbrani svoje nezakonite odluke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *