Promovisana knjiga “Žena koja je vjerovala da je Marija Magdalena”

Da li ste se nekada zapitali kako bi čovječanstvo izgledalo da postoje samo žene? Da li bi bilo bolje, funkcionalnije, uređenije? Upravo ovakva pitanja razmatrana su u novom naučnofantastičnom romanu profesora Emila Vlajkija zanimljivog naziva “Žena koja je vjerovala da je Marija Magdalena” , koji je sinoć promovisan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Glavna ličnost romana je Tilda Koen, koja za sebe tvrdi da je reinkarnacija Marije Magdalene, poslata Božjom voljom u 21. vijek da nastavi Hristovo djelo. Prema riječima glavne junakinje, Bog je shvatio da su „muškarci nesposobni da oslobode ljudski rod od grijeha, da Isusova uzvišena žrtva nije donijela željeni rezultat i da jedino žene tu misiju mogu ispuniti…“ Humaniji svijet, prema Tildi, bio bi onaj u kojem je muškarcima oduzeta politička vlast, a uspostavljena vladavina žena.

 Autor romana smatra da bi društvo, odnosno čovječanstvo puno bolje funkcionisalo kada bi ga vodile žene a ne muškarci. Ne bismo ulazili u nuklearne, ekološke ili druge katastrofe. Profesor izvodi zaključke na osnovu najnovijih istraživanja koja su pokazala da su muškarci načinom razmišljanja više upućeni na logiku i apstrakciju a žene na društvenost i na društveno povezivanje. “Eksperimentalno je utvrđeno da su žene sposobnije da organizuju život neke zajednice nego muškarci,” navodi  Vlajki i dodaje „ne znam da li je dobro da žene uzmu vlast, ali uzimajući u obzir svakodnevne vijesti iz svijeta i kako nam malo fali da odemo do vraga, nešto će se tu morati mijenjati, mislim da feministički pristup nekim stvarima bi mogao biti senzibilan. Žene mogu biti ovakve ili onakve ali sasvim sigurno bi vladavina matrijahata, kako sam to u knjizi opisao, mogla rezultirati spasavanjem planete“, objašnjava Vlajki.

Saša Knežević, profesor književnosti ističe da je ovaj roman intrigantan jer je neobičan pristup samoj temi.” Vlajki je pročitao ono što je u svijetu veoma popularno i sve to upakovao u jedan ovakav roman, koji je pomalo zastrašujući jer se mi nalazamo u jednom teškom vremenu i ne obraćamo pažnju na mnoge probleme”,  zaključuje Knežević.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *