Prosječna plata u Srpskoj nedovoljna čak i za hranu

Prosječna plata u Republici Srpskoj u julu ove godine iznosila je 955 konvertibilnih maraka. Zanimljivo je da je uprkos rastu prosječne plate u prethodnim mjesecima, u julu ipak bila manja za 3 konvertibilne marke u odnosu na mjesec jun. Ipak, potrošačka korpa za prethodni mjesec je ostala ista, u iznosu od 1923 konvertibilne marke.

Struktura potrošačke korpe jedne četveročlane porodice za prošli mjesec izgledala je ovako.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske napominju da prosječna plata pokriva potrošačku korpu sa tek 49 odsto. Najveća prosječna plata isplaćena je u finansijama i iznosi 1457 maraka, dok je najniža isplaćena u građevinarstvu – 666 maraka.

“Problem je što u pojedinim granama te prosječne plate ne mogu da pokriju ni troškove za hranu” – poručuje Božana Radošević iz Saveza sindikata RS.

Građani kažu da ni oni sami više ne znaju kako preživljaju, te da ih male plate tjeraju da kupuju samo osnovne namirnice.

Frapantan podatak je da u cijeloj Republici Srpskoj svega četiri opštine imaju prosječne plate veće od 1000 konvertibilnih maraka.

Lokalne zajednice u kojima su isplaćene najveće plate u 2019.

Stanari – 1.245 KM

Ugljevik – 1.221 KM

Gacko – 1.135 KM

Banjaluka – 1.024 KM

Ekonomisti kažu da su poražavajući podaci.

“Kad bi u većini opština građani imali više od 1.000 maraka za platu, to bi onda bilo nešto”, poručuje Predrag Duduković.

Da se standard građana iz godine u godinu smanjuje, najbolje pokazuje činjenica da je između potrošačke korpe i prosječne plate 2010. godine razlika iznosila 908, a danas više od 1.050 maraka.

Izvor: BN TV/ Istok

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *