Пет. сеп 22nd, 2023

Protiv Sebije Izetbegović pokrenut postupak utvrđivanja sukoba interesa

U novembru je Izetbegović rekla da se neće odreći mandata. Danas Agencija za borbu protiv korupcije radi (i) na njenom slučaju.

 

Piše: Senka Kurt/Interview

 

Baš kako smo i najavili sredinom novembra prošle godine – direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović neće moći, ma koliko to željela, sjediti na dvije stolice. Onoj u KCUS-u, te Skupštini Kantona Sarajevo.

Nakon što je 11. novembra prihvatila prihvatila poslanički mandat u Kantonu, ustvrdila da ostaje i na čelu KCUS-a.

– Nemam razloga da se odričem mandata. Ne postoji sukob interesa. Neću uzimati paušal za rad u Skupštini KS. Meni je glas dalo 14.724 ljudi. Ne mogu ih iznevjeriti. Mislim da sam zastupnica sa najvećim brojem mandata u ovom sazivu – rekla je Izetbegović.

 

 

No, jedno su želje, a drugo mogućnosti. Prema novom Zakonu o prevenciji i suzbijanju korupcije KS (Službene novine KS, broj 35/22) to nije spojivo.

Nespojivosti funkcija

 

I upravo će, između ostaloga, na ovom slučaju ponovo biti ukazano na ono što godinama upozoravaju i iz EU, koji institiraju na nužnost promjene federalnog zakona o sukobu interesa. Koji je i dalje na snazi.

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije Kantona Sarajevo reguliše pitanje nespojivosti sa vršenjem javne funkcije. U članu 5. stav (1) istaknuto je da nosilac javne funkcije može istovremeno obavljati samo jednu javnu funkciju. Osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno.

 

Isti član propisuje i da se ograničenje obavljanja više javnih funkcija odnosi na sve nivoe vlasti koji su definisani zakonima, koji regulišu istu materiju na drugim nivoima vlasti.

 

U prevodu, dr. Izetbegović ne može ostati na obje funkcije bez obzira što je na jednu izabrana na federalnom nivou a na drugu zahvaljujući glasovima iz Kantona.

Zakon na snazi

 

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije Kantona Sarajevo stupio je na snagu prvog dana Nove godine.

A danas je Agencija za borbu protiv korupcije izdvojila 13 osoba kako bi utvrdila postojanje sukoba interesa. Među njima je, kako je potvrđeno za N1 i direktorica KCUS-a te poslanica u Skupštini KS Sebija Izetbegović.

– Ured od jutros provodi aktivnosti na utvrđivanju sukoba interesa kod određenog broja nosioca javnih funkcija u KS, a sve u skladu za početkom primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS. Jedna osoba je i profesorica Izetbegović – rekao je za Erduan Kafedžić, prvi čovjek Agencije

Treba podsjetiti i da je Agencija za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS  nadležana za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa i izricanje sankcije.

Erduan Karfedžić već je naglasio da će po službenoj dužnosti, a nakon što počne primjena ovog propisa provesti postupak utvrđivanja sukoba interesa. Potom će biti donesena i Odluka o sukoba interesa.

Kafedžić je dodao da će odluka Sebiji Izetbegović biti dostavljena 15 dana nakon što Agencija završi svoj posao.

Ona je potom dužna da u roku od 30 dana od dana prijema odluke podnese ostavku. Ili na drugi način odstupi sa jedne od javnih funkcija. Potom mora pismeno obavijestiti Agenciju.

Ko treba da se brine?

 

Ukoliko to ne učini može joj biti izrečena novčana kazna. Sankcije podrazumijevaju i razrješenje s javne funkcije, poziv na podnošenje ostavke, opomena i javno objavljivanje odluke.

 

Propisana novčana kazna od 2.000 do 10.000 KM.

 

No, ovaj se Zakon neće odnositi samo na dr. Izetbegović. Na listi su i još neki ministri, nosioci javnih funkcija u KS. Riječ je o najmanje 30 osoba, a postupak je pokrenut protiv njih 13.

Direktorica Izetbegović je prema tvrdnji naših izvora, pod izgovorom da je na godišnjem, već počela pakovanje iz kabineta u Kliničkom centru.

S jedne strane skandal s diplomom, s druge sukob interesa, s treće formiranje nove vlasti.

Mada je preko medija bliskih SDA demantovala ove navode, uz poruku: Ne idem nigdje, ne brinite, očito je da razloga za brigu ima samo ona!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *