Radio drama “Lejlin put” umjetnošću zvuka govori o kršenju ljudskih prava žena migrantkinja

Veliki broj migranata koji pokušavaju doći do država Zapadne Evrope zaustavljeni su na tom putu i nalaze se u Bosni i Hercegovini već duže od godinu dana, a neki čak i po dvije i više godina. Mediji često izvještavaju samo o muškarcima migrantima, izostavljajući činjenicu da je u Bosni i Hercegovini veliki broj žena migrantkinja i djece. Na taj način žene i djecu u pokretu čine nevidljivima, a samim tim i njihovi problemi ne mogu doći do izražaja jer je veliki broj ljudi neinformisan o izazovima sa kojima se suočavaju. Upravo iz tog razloga su se dvije polaznice internacionalnog programa “Sarajevo Fellowship” nevladine organizacije Humanity in Action odlučile baviti pitanjima žena migrantkinja u Bosni i Hercegovini.

 

 

Aiša Avdić i Aleksandra Đukić su odlučile da kroz umjetnost zvuka putem radio drame simboličkog naziva “Lejlin put” slušateljima približe mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju žene migrantkinje, a koji su specifični za njihov pol. Dina Mušanović i Benjamin Bajramović su mladi glumci Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu sa kojima su Aiša i Aleksandra kreirale lik migrantkinje Lejle koja je došla na razgovor za azil. Sam razgovor između Lejle i službenika je težak i u nekim trenucima emotivan, a tišina jedne kancelarije stvara osjećaj da se svako od nas može naći u takvoj situaciji. Lik Lejle je izmišljen, ali je potaknut istinitim događajima brojnih žena migrantkinja i njihovih ličnih borbi sa sistemom i sa njihovim okruženjem. Upravo putem forme radio drame, kreatorke projekta Aiša i Aleksandra su htjele postići određeni stepen intimnosti između slušatelja i glumaca, te potaknuti kreativnost i maštu kod slušatelja kako bi sami vizualizirali sliku Lejle na razgovoru za Azil. Produkciju radio drame “Lejlin put” potpisuje Dramski i dokumentarni program BH radija, a ton majstor je Dženita Fakić, reditelj je Mirza Skenderagić, pod uredničkom palicom Miralema Ovčine.

 

Ovim projektom želimo postići stvaranje empatije kod ljudi, te da ih informišemo o mnogobrojnim problemima sa kojima se svakodnevno susreću žene migratkinje, a cilj nam je takođe da razbijemo neke od predrasuda koje vladaju bosanskohercegovačkom medijskom scenom”, kaže jedna od autorica projekta Aiša Avdić.

 

Radio drama će premijerno biti puštena u nedjelju 25. septembra 2022. godine u 22:10h na BH radiju.

 

Projekat su podržale organizacije Humanity in Action i National Endowment for Democracy.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *