Чет. сеп 21st, 2023

Radovi na sanaciji deponije “Krupačke stijene” trebali biti završeni, ali firme “Uniotec” i “Radis” nisu ni ušle u posao

Grad Istočno Sarajevo nema regionalnu deponiju. Ona u Krupačkim stijenama nema potrebne dozvole, a rješenje ovog dugogodišnjeg problema se ne nazire. Na ovoj ilegalnoj deponiji svojevremeno se odlagao i medicinski otpad, a dovozio se i sa drugih deponija. Spalionica guma zagađuje vazduh, a kancerogene materije ulijevaju se u rijeku Željeznicu. O netransparentnom trošenju novca za sanaciju deponije mediji su ranije pisali. Nedavno je i gorjela, što je pored nesnosnog smrada i zagađenja iziskivalo i dodatne troškove zatrpavanja deponije.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Predstavnici Grada Istočno Sarajevo skoro tri godine pričaju o ovom problemu. Osim što su česti gosti u inostranstvu o trošku Grada na razgovorima vezano za deponiju, konkretno rješenje nemaju. Gradonačelnik Ljubiša Ćosić i predsjednik Skupštine Grada Branko Koroman često u medijima pominju da je obezbijeđen novac za sanaciju deponija Krupačke stijene i Stanišića dolovi u vrijednosti od oko 200.000 maraka od čega je 100.000 obezbijedio Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske. 

 

 

Potpisali ugovor- radovi izostali

 

U junu ove godine, nakon raspisanog tendera za nabavku radova na sanaciji deponije Krupačke stijene, radove na izgradnji lagune za sakupljanje deponijskog filtrata i izgradnju plinskih kolektora dobila je firma “Uniotec” doo Istočno Novo Sarajevo.

 

 

 

Vrijednost ova dva ugovora je  55.387 maraka sa uračunatim PDV-om.

 

Prema dostupnim podacima sa portala Company Wall prihodi firme godinama unazad rastu. Tako je ova firma je u 2021. ostvarila prihod veći od million maraka, prosječan broj zaposlenih radnika je jedan, a vlasnik firme je Slobodan Sladoje. Ista firma dio je grupe ponuđača koja gradi vrtić u opštini Istočno Novo Sarajevo.

 

Radove na izgradnji hidrantske mreže radiće firma koja gradi studentske domove u Lukavici, kanalizacionu mrežu u Istočnoj Ilidži, vještačko jezero i mnoge druge- “RADIS” doo takođe iz Istočnog Novog Sarajeva.

 

Vrijednost ugovorenih radova je 44.497 KM sa PDV-om.

 

 

Gradonačelnik Ćosić- Evidentan problem sa nedostatkom radne snage

 

Iako je saniranje deponije kojim bi se barem malo ublažio ovaj ekološki problem Grada trebalo biti gotovo do sada, s obzirom na rok od 60 dana, izvođači nisu ni ušli u posao. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić umjesto raskida ugovora sa firmama, iste pravda nedostatkom radne snage.

 

“Dvije firme su dobile ovaj posao, nisu još ušle u posao, pozivamo ih više puta. Vi imate evidentan problem nedostatka radnika na tržištu rada pogotovo u oblasti građevine. Pogledajte, izađite na naša gradilišta-  na nekim ćete vidjeti Arape, na nekim Kineze,a  na nekim Indijce i to je trenutno stanje u oblasti tržišta radа i zbog toga dosta toga ide sporo, zbog toga i opravdavam ova dva izvođača. Opravdavaćemo ih još 10-15 dana”, odgovorio je na konferenciji za medije na naše pitanje gradonačelnik Ćosić i dodao da je krajnji rok da uđu u posao 20. septembar ove godine.

 

Zašto se nije počelo sa radovima na sanaciji deponije pitali smo i jednog od izvođača radova firmu “Radis” doo, međutim do trenutka pisanja teksta odgovor nije stigao na našu adresu S druge strane, ne postoji kontakt adresa na koju bismo mogli poslati pitanja firmi “Uniotec” doo čija je matična djelatnost organizacija izvedbe projekata za zgrade.

 

Ipak, ni sanacija neće trajno riješiti problem ove deponije koja zbog blizine rijeke zasigurno neće moći dobiti potrebne ekološke dozvole. Spalionica i regionalna deponija za koju je potrebno oko 10 miliona maraka još uvijek su misaone imenice. Do tada, građani čekaju kada će firme raditi posao za koji su odabrane i koji je plaćen novcem građana Istočnog Sarajeva i do kada će gradonačelnik opravdavati iste.

1 thought on “Radovi na sanaciji deponije “Krupačke stijene” trebali biti završeni, ali firme “Uniotec” i “Radis” nisu ni ušle u posao

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *