Rok istekao, obdanište u Istočnom Novom Sarajevu nije završeno

Rok za završetak radova na izgradnji obdaništa u Istočnom Novom Sarajevu istekao je danas, što potvrđuju i podaci objavljeni na stranici opštine.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Rok za završetak radova bio je osam mjeseci, ugovorena vrijednost radova je 1.451.970,00 КМ, a izvođači firme “ Uniotec” doo Istočno Novo Sarajevo, “Termo Tanasić” Doboj, “Prizma” i “Uniotehnika” Bijeljina. 


O izgradnji obdaništa u opštini Istočno Novo Sarajevo govori se još od 2021. godine.

 

Naši novinari obilazili su gradilište. Iako se o ciframa, izvođaču i rokovima izgradnje vrtića pričalo u medijima, na terenu je potpuno druga situacija. I dalje nema nikakvih naznaka ko i šta gradi u centru opštine. Radnici- strani državljani sa opremom “UNIOTEC”- a, jedino je što se može primijetiti svakodnevno na gradilištu, pa i nedjeljom.

 

Podsjećamo, naš portal pisao je o firmi “Uniotec” bliskoj vlastima koja je za par godina od Grada i opštine Istočno Novo Sarajevo dobila radove milionskih vrijednosti. Tako su, bez tendera, izabrani za izvođača radova na izgradnji Memorijalnog kompleksa u parku “Sunce” u istoj opštini čija vrijednost premašuje dva miliona maraka. Grad je dio sredstava prebacio Boračkoj organizaciji, a oni pomenutoj firmi. 

 

Iako je Pravilnikom o izgledu, sadržini i mjestu postavljanja gradilišne table jasno naznačeno na koji način ista treba biti postavljena, kao i to da treba sadržavati podatke o investitoru, izvođaču, građevinskoj dozvoli, rokovima izgradnje- table još nema. O kršenju pravilnika i nadzoru nad izgradnjom i radnicima svojevremeno smo pitali i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katiću na jednoj od konferencija za medije, s obzirom da iz opštine ne odgovaraju na naša pitanja i krše Zakon o slobodi pristupa informacijama.

 

Načelnik Katić novinarki: “To što vi ne znate šta se gradi, to je vaš problem”

 

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo na naša pitanja vezano za poštovanje pravilnika, procedura i zakona prilikom izgradnje vrtića odgovarao je da navedeno nije u nadležnosti opštine.

 

“Što se tiče izgradnje vrtića opština je provela sve one procedure koje se tiču prije svega projektne dokumentacije, usvajanja budžeta, obezbjeđivanja finansijskih sredstava, raspisivanja javne nabavke i sve u skladu sa zakonom izabrala izvođača koji vrši radove na izgradnji obdaništa. Koga je ta firma angažovala da radi to nije posao opštinske uprave, to je posao nadležnih inspekcija. Vi sve ono što mislite da nije u skladu sa zakonom prijavite, imate gradsku inspekciju, imate građevinsku inspekciju  te inspekciju rada da vidite da li su ti ljudi prijavljeni i da li imaju adekvatne ugovore, ko je njih angažovao, na koji način borave u BIH, RS i Istočnom Novom Sarajevu. Ne možete očekivati od mene da budem inspektor rada ili građevinski inspektor”, izjavio je načenik Katić.

 

Na naše sugestije da ipak načelnik umjesto novinara uspostavi saradnju sa inspekcijskim organima dobili smo isti odgovor- to nije u nadležnosti opštine.

 

“Ne postoji nijedan stanovnik u Istočnom Novom Sarajevu koji ne zna da se tu gradi vrtić, to što Vi ne znate to je Vaš problem, ja Vam ne mogu taj problem rješavati”, zaključuje načelnik.

 

Ko je nadzorni organ koji prati izgradnju građani ne znaju, s obzirom da ne postoje podaci na mjestu gdje bi trebali biti.

 

Mjesecima kasnije, odgovora nema, situacija ista, postavlja se pitanje da li će se za izgradnju vrtića u međuvremenu tražiti sredstva za dodatne radove, kao što je to slučaj sa Studentskim domom, pozorištem i drugim projektima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *