Пет. сеп 22nd, 2023

RUGIP: Tri hiljade maraka dnevno za usluge smještaja!

Kada bi svaki dan širom BiH i van nje putovali svi radnici RUGIP-a, njih oko dvije stotine, to bi bila pretjerana suma.

 

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) planirala je da u četvrtom kvartalu ove godine potrošiti 284.870 konvertibilnih maraka za usluge smještaja u zemlji i inostranstvu. S obzirom da četvrti kvartal ima 92 dana, prosta računica kaže da će RUGIP na „usluge smještaja u zemlji i inostranstvu“ dnevno trošiti cijelih 3.129 KM! Kada bi svaki dan širom BiH i van nje putovali svi radnici RUGIP-a, njih oko dvije stotine, to bi bila pretjerana suma.

 

Stvar postaje još zanimljivija kada se pogleda kome je direktor RUGIP-a Dragan Stanković, sin banjalučkog tajkuna Bude Stankovića, odlučio da dodijeli ove poslove – kompaniji „Pavgodr“ iz Foče i Salonu za posebne prilike „Dijamant“ iz Bileće.

 

NAJBOLJI JE PONOVO PAVLOVIĆ

 

Za jednog od najboljih ponuđača sa pružanje „usluga smještaja u zemlji i inostranstvu“ Stanković je izabrao firmu „Pavgord“ iz Foče, čiji je vlasnik Gordan Pavlović Goci.

 

„Predmetne usluge će se pružati sukcesivno po potrebi do 31.12.2022. godine. Kada se ukaže potreba za uslugama, koje su predmet ove nabavke, Ugovoreni organ će se ponuđaču ‘Pavgord’ d.o.o. Foča obratiti pisanim putem, na način da će isti dostaviti narudžbenicu. Priložena faktura će se smatrati zaključenim ugovorom“, navedeno je u odluci, koju je potpisao direktor RUGIP-a.

 

Firma „Pavgord“ u Foči posjeduje hotel „Zelengora“, a vlasništvo nad tim hotelom Pavlović je stekao na veoma sumnjiv način. Svojevremeno je Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo protiv Gocija i još tri osobe podnio krivičnu prijavu pod sumnjom da su oštetili firmu „Vučevo“ iz Foče za više od pet miliona KM. U okviru firme “Vučevo” poslovalo je više ugostiteljskih objekata, među kojima, do 2011. godine i hotel “Zelengora”, čiji je vlasnik postao Pavlović.

 

Gordan Pavlović Goci je jedan od najbogatijih ljudi u Republici Srpskoj. Prve velike pare zaradio je tokom rata u BiH na švercu kafe i cigareta iz Crne Gore. S tim poslovima nastavio je i posle rata, a potom je, kako je Žurnal ranije pisao, u Crnoj Gori osnovao kompaniju „Pavgord CG“, koja se bavi trgovinom na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima. Poslovanje njegove firme u Crnoj Gori prožeto je tužbama, poreskim dugovima, kao i imovinom bez dozvola.

Pavlović, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo, danas ima poslovnu imperiju. U rodnom gradu posjeduje: rudnik uglja, građevinsku i trgovačku firmu, hotel, stambene zgrade i poslovne prostore. Ukupna površina nekretnina koje ima iznosi najmanje 720.000 kvadratnih metara, što odgovara površini 100 fudbalskih terena. U periodu od 2002. do 2013. godine Pavlović je kupovao dijelove ili kompletna preduzeća u stečajnim postupcima i privatizaciji. Među njima su: „Tehnokom“ i „Maglić“ iz Foče, „Višegrad promet“ i „Panos“ iz Višegrada, hotel u Rudom, fabrika „Bosanka“ u Doboju te novosadska tvornica autodijelova „Motins“.

Kupovinom preduzeća dobijao je i njihove nekretnine: hotele, poslovne prostore, garaže i druge objekte koje je poslije prodavao ili knjižio na sebe i svoju firmu.

Član je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u Republici Srpskoj, a projekat, na kojem godinama radi, jeste nastojanje da preuzme većinsko vlasništvo nad zvorničkom „Aluminom“.

 

Sve to Gociju nije dovoljno, već gleda da zaradi i desetine hiljada maraka na teret budžeta RUGIP-a, navodno pružajući usluge smještaja u zemlji i inostranstvu uposlenicima ove entitetske institucije. Prema izvorima Žurnala iz RUGIP-a, ne postoji nikakva stvarna potreba da ova javna uprava za jedan kvartal izdvoji više od 280 hiljada KM za usluge smještaja u zemlji i inostranstvu, a posebno da joj te usluge navodno pruža kompanija „Pavgord“.

 

DIJAMANTSKA PONUDA

 

Stanković je za drugog najboljeg ponuđača „usluge smještaja u zemlji i inostranstvu“ odabrao Salon za posebne prilike „Dijamant“ iz Bileće, čiji je vlasnik Nikola Nosović.

 

Na zvaničnoj web stranici navedeno je da Salon za posebne prilike „Dijamant“ „mjesto za odmor i uživanje“ i da posjeduje motel i svadbeni salon. Za „posebne prilike“ gostima se nude sauna i sportski tereni. Nosović je i vlasnik kompanije „Nik-prom“, koja se bavi otkupom jagnjeće, teleće i goveđe kože i izvozi je u Evropsku uniju.

 

Dragan Stanković je na čelu RUGIP-a od januara ove godine, kada je bio imenovan za vršioca direktora te uprave. Vlada RS-a je Stankovića polovinom maja imenovala za direktora, što u praksi znači da je njegov mandat siguran narednih pet godina. Iz Vlade RS-a je obrazloženo da je na konkursu Stanković, koji je godinama bio pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove, ocijenjen kao najbolji kandidat.

Stanković je prvo bio na mjestu šefa za javne nabavke, na određeno vrijeme, potom pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove, da bi na kraju dobio funkciju direktora.

 

IZVOR: zurnal.info/Ljiljana Kovačević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *