Rukovodioci Opštine Istočno Novo Sarajevo iznad zakona, ne odgovaraju nikome

Zakon o slobodi pristupa informacijama nalaže da „Svako fizičko i pravno lice ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa, a svaki javni organ ima odgovarajuću obavezu da objavi takve informacije“.

 

Osim što je pravo na slobodu pristupa informacija zakonom zagarantovano, funkcioneri bi trebali da imaju moralnu obavezu da objasne građanima gdje troše njihov novac, kakve poslove sklapaju i da li rade u opštem interesu. Sve ovo ne može se reći za funkcionere opštine Istočno Novo Sarajevo, a posebno načelnika Jovana Katića, koji mjesecima ne odgovaraju na naše upite vezano za bilo koju temu, a posljednji slučaj vezan je za naše istraživanje zakupa parkinga privatnoj firmi.

 

Naime, SPIN Info objavio je tekst o tome da je ova opština privatnom licu obezbijedila zakup parking prostora, zbog čega i pod kojim uslovima, krije se od javnosti.

 

Privatna firma iz Sarajeva naplaćuje parking u Istočnom Novom Sarajevu

 

Iako smo tražili na uvid ugovor sa firmom „Park.ing“ doo koja upravlja parkingom na lokaciji Trga Srbija, koji je skoro svakodnevno prazan, iz opštine Istočno Novo Sarajevo oglušili su se na naše zahtjeve, prekršili zakon, a nisu nam ni dostavili zapisnik sa licitacije, tako da javnost nema uvid:

  • na osnovu čega je pomenuta firma dobila zakup parkinga,
  • na koji vremenski period je parking zakupljen,
  • koliko novca će i da li će opština imati od zakupa parking prostora,
  • kada će biti zatvoreni ostali parkinzi koje je ova firma dobila na upravljanje?

 

U opštini Istočno Novo Sarajevo muk. Novinari našeg portala su iscrpili sve dostupne načine da u korist javnosti objave navedene dokumente koji bi trebali biti transparentni i dostupni svima,ne samo medijima.

 

Čak je ignorisan i naš Zahtjev za slobodu pristupa informacijama, gdje su iz opštine imali rok do 15. septembra da nam odgovore.

 

 

Prije nego što smo podnijeli Zahtjev, u više navrata smo slali pitanja e- mailom, na koja nikada nismo dobili odgovor, predali smo pitanja na opštinski protokol da se dostave načelniku Jovanu Katiću, uzalud.

 

Bez obzira na sve, naši novinari nastaviće kao i do sada biti korektor vlasti i u interesu građana postavljati pitanja.

 

Autor: Redakcija SPIN Info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *