21/02/2024

Saradnja Istočnog Sarajeva i Banjaluke: Sa završenim kursom krojenja i šivenja do zaposlenja

Republika Srpska se godinama unazad suočava sa nedostatkom radne snage i kvalifikovanih radnika prilagođenih tržištu rada. 

 

Piše: Sanja Vasković

 

Građani Istočnog Sarajeva uskoro će dobiti priliku da kroz  program obuke prilagode svoje profesionalne komptencije potrebama i zahtjevima tržišta rada na osnovu memorandum o saradnji koji su nedavno potpisali Udruženje jednoroditeljske porodice “Iskra” iz Istočnog Sarajeva” i JU “Centar za obrazovanje odraslih” Banja Luka. Riječ je o certifikovanom kursu krojenja i šivenja što je oblast u kojoj i te kako nedostaje radnika na području Sarajevsko- romanijske regije, s obzirom na dostupne podatke iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

 

Istočnom Sarajevu nedostaje krojača

 

Problemi sa nedovoljnim brojem kvalifikovanih radnika nisu od juče. Iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpska nedavno su izjavili da će u narednih pet godina samo poslodavcima iz ovog entiteta trebati između 20.000 i 30.000 stranih radnika.

 

Prema istraživanjima koje smo uradili dobili smo informaciju da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na Palama nema nijedan prijavljen krojač, a isto je i sa drugim opštinama”, kaže za SPIN Info Snježana Stojanović predsjednica Udruženja “Iskra” dodajući da je značaj potpisanog ugovora i u tome što ovaj smjer ne postoji ni u srednjem obrazovanju na području Grada, a postoje fabrike kao što su “Mraz” i “Galtex” kojima je ovo nedostajući kadar.

 

O značaju saradnje dva grada, Istočnog Sarajeva i Banje Luke i pružanju mogućnosti za profesionalno usavršavanje i zaposlenje, za SPIN Info pričala je i direktorka JU “Centar za obrazovanje odraslih” Banja Luka Suzana Kusovac Sladoje.

 

“Ovo je zaista jedna kvalitetna priča koja govori o udruživanju dva grada, u cilju osnaživanja građana za potrebu cjeloživotnog učenja. Ovom prilikom pozivamo i gradske vlasti grada Istočno Sarajevo da podrže navedeni projekat kroz mogućnost realizacije kako bi svim građanima sarajevske regije cjeloživotno učenje bilo dostupno”, izjavila je Kusovac Sladoje.

 

Ustupljena fotografija, ISKRA

 

Posebna pažnja posvećena ranjivim kategorijama društva

 

Udruženje “Iskra” već nekoliko godina organizuje kurs šivenja okupljajući ranjive kategorije društva koje na ovaj način stiču mogućnost ekonomske nezavisnosti koja je preduslov opstanka i potreba svakog pojedinca.

 

“Namjera nam je da u saradnji sa JU ‘Centar za obrazovanje odraslih’ Banja Luke i direktorice Suzane Kusovac Sladoje osposobimo što je moguće veći broj osoba +18 kroz serifikovani kurs. Upravo sa tim projektnim prijedlogom smo aplicirali i odazvali se javnom pozivu Skupštine grada Istočno Sarajevo i nadamo se pozitivnom odgovoru s obzirom na inovativnost ideje i velike potrebe naših privrednika za ovim kadrom, a i potrebe stanovništva za uslugama krojača u smislu prepravki kao i šivenja odjeće. Velike su mogućnosti i pokretanje samostalnog posla nakon završetka edukacije”, kaže Snježana Stojanović.

 

 

Program kursa krojenja i šivanja će se realizovati u opremljenim prostorijama udruženja „Iskra“ te će polaznici imati mogućnost da razviju svoje sposobnosti od osnovnog nivoa, srednjeg nivoa i naprednog nivoa koji podrazumijeva modeling kao jedan od zahtjevnijih pšrograma obuke. Svaki nivo obuhvata 30 časova, dok modeling obuhvata trajanje od 20 časova. Nastava se odvija u manjim grupama do šest polaznika u popodnevnim terminima koji odgovaraju polaznicima.

 

Cijena obuke je definisana i detaljne informacije se mogu dobiti na kontak telefon  JU „Centar za obrazovanje odraslioh“ i Udruženja jednoroditeljskih porodica „Iskra.

 

 

Ustupljena fotografija, ISKRA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *