Sarajevo: Najavljen protest protiv nekontrolisane gradnje i ekocida na Bjelašnici i Igmanu

Neformalna grupa građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“organizuje protestu građana protiv nekontrolisane gradnje i ekocida na olimpijskim planinama, Bjelašnici i Igmanu. 

Protest će se održati u ČETVRTAK  13.07. ispred zgrade Vlade KS (Reisa Džemaludina Čauševića 1) sa početkom od 12:05h, navodi se u saopštenju za medije kojim ova neformalna grupa građana poziva stanovnike da se pridruže i iskažu nezadovoljstvo trenutnim ekocidom na olimpijskim planinama.

 

Prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo. I pored ove činjenice, od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata – apartmana te nedopustivoj sječi šume i krčenju šumskog zemljišta. Mimo svih pravila i uprkos mnogim uredbama koje regulišu izgradnju, vodozaštitne zone i otpadne vode – na sceni je bezobzirno narušavanje svih procedura.

 

Problem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa kao ni sa Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je još obavezujući. Osim toga, ovaj problem je nastao i zbog nezakonitog izdavanja građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od strane Opštine Trnovo bez prethodno izdanih okolinskih dozvola i procjene uticaja na okoliš. Zabrinuti građani posebno ističu da gradnja na ovim olimpijskim planinama nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987. godine, koja je još uvijek na snazi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *