Sattler: BiH nije kolonija i odgovornost za formiranje vlasti je na domaćim liderima

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije ambasador Johann Sattler održao je danas prvu pres-konfrenciju, a nakon preuzimanja dužnosti.

Ovo je europska kuća, ali ovo je i vaša kuća, kazao je Sattler na poćčetku obraćanja novinarima.

Dodao je da bio u BiH prije 20 godina, kao mladi diplomata i da mu je drago da se vratio.

“Osjećao sam se kao kod kuće, obožavam vaše planine. Danas preuzimam dužnost. EU je najbolja ponuda za ovu zemlju. Bit ćemo ovdje dugoročno, građani BiH žele članstvo jer je EU značajna sila za zaštitu ljudskih prava”, pojasnio je Sattler.


Kako je poručio Delegacija je otvorena i za konstruktivne kritike.

Na pitanja novinara Sattler je kazao da nije obeshrabljen situacijom u BiH.

“Nisam došao ovdje misleći da se stvari mogu lako promijeniti. Uvjeren sam da možemo napraviti promjene. Dosta sam vremena proveo u Albaniji i mislim da je to dobra podloga za ovaj posao. Ovoj zemlji potrebno je puno više zajesništva i manje podjela. Moramo izaći iz ovog začaranog kruga, mislim da se stvari mogu pokrenuti, ali nisam naivan. Prvo BiH sve ozbiljnije pristupaju pitanju članstva u EU. Mi od Vas očekujemo prije svega uspostavljanje vlasti na svim nivoima. Ne stvaraju se nova radna mjesta zbog nedostatka vlada“, poručio je Sattler.

Govoreći o akcizama za izgradnju autoputeva, Sattler istakao je da je to bila odluka domaćih institucija. “Čuo sam da se sad cijela trasa Koridora 5c finansira sredstvima EU. Stvari se pokreću, ali idu sporo”, kazao je Sattler.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja Sattler je istakao da BiH nije kolonija i da odgovornost za formiranje vlasti je na domaćim liderima.

“Mi imamo nadzornu ulogu, ali ona nije dugoročno održiva. Vaše rukovodstvo je dužno da gradi zajedništvo, ali pomirenje nije na nivou na kojem je trebalo biti. Krivica je na mnogim stranama. Bez suočavanja s prošlošću teško možete krenuti prema budućnosti“, rekao je Sattler, te doda da je za EU neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca.

“EU ne gubi interes za BiH. Dvije sedmice na kraju augusta sam se sastao sa zvaničnicima EU i čuo sam da će biti proširenja. Juncker mi je specifično spomenuo BiH i potrebu da se ovdje nastavi raditi i drugi zvaničnici su kazali da je potrebno ubrzati pridruživanje”, zaključio je Sattler.

izvor:nezavisne.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *