28/02/2024

Septembar je prošao, radovi nisu počeli – ponovo obustavljen tender za izgradnju bolnice u Trebinju

Idejni projekat bolnice

Tender za izgradnju bolnice u Trebinju obustavljen je zbog žalbe koja je 19. septembra ove godine, na dan otvaranja pristiglih ponuda, elektronskom poštom stigla na adresu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, naveli su “Direktu” u ovom ministarstvu. 

 

“… Zaprimljena je žalba učesnika u postupku koji je preuzeo tendersku dokumentaciju sa Portala javnih nabavki. Shodno članu 110. Zakona o javnim nabavkama, izjavljena žalba odgađa postupak javne nabavke”, stoji u odgovoru našem portalu. 

 

U odgovoru, međutim, nisu precizirali ko se od ponuđača žalio. 

 

U Ministarstvu ne znaju dalji tok postupka, s obzirom na to da je žalba prosljeđena Kancelariji za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine. 

 

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske raspisalo je početkom jula tender za projektovanje, izgradnju i opremanje bolnice u Trebinju, a procijenjena vrijednost nabavke iznosi 128,5 miliona KM sa PDV-om. Planirano je da bolnica bude izgrađena po sistemu “ključ u ruke”. 

 

Portal Capital je ranije pisao kako je postupak i prije bio obustavljen zbog propusta i žalbi, a 19. septembra na adresu ugovornog organa došle su tri ponude.

 

Najpovoljnija je bila ona koju je dostavila “Aragosta invest”, koja je za ovaj posao tražila 114,9 miliona maraka, što je nepunih 15 miliona niže od procijenjene vrijednosti.

 

Drugu najnižu ponudu dala je kineska kompanija “Šandong” koja je, prema pisanju ovog portala, angažovana na nekoliko projekata u Srpskoj,  a koja je ponudila 120,4 miliona maraka.

 

Najskuplja ponuda od 128,4 miliona KM stigla je od hercegovačkog privrednika Bratislava Baneta Pidžule, vlasnika preduzeća “Herc Gradnja” iz Bileće.

 

Inače, bolnica bi trebalo da bude građena na lokalitetu u Pridvorcima, ali iz trebinjskog “Pokreta za restituciju” kažu da to neće dozvoliti na njihovom zemljištu. 

 

“Predmetno zemljište je zakonom o Arondaciji 1964. godine oteto vlasnicima u korist tadašnjeg Zadružnog kombinata. Njegovo postojanje prestalo je sa raspadam bivše Jugoslavije i umjesto da nam vrate otetu imovinu, to se nije dogodilo. U ostalim djelovima Republike Srpske većinski dio poljoprivrednog otetog zemljišta je vraćen starim vlasnicima, Posavina 61%, u Semberiji 48%. Samo mi u Hercegovini nismo vratili ni jedan kvadratni metar. Zbog čega? Pa zbog tajkuna i korumpiranih političara koji žele da dijele poljoprivredno zemljište kako to njima odgovara”, tvrde u ovom pokretu.

 

Besplatno zemljište za izgradnju bolnice, u međuvremenu, Gradu je ponudio hercegovački biznismen Rodoljub Drašković. U pitanju je lokacija u njegovom “Gradu sunca”, ali nije poznato kakav je stav Grada o tome.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je tokom svoje posjete Trebinju u avgustu ove godine najavio da bi gradnja nove bolnice trebalo da počne već u septembru. On je novinarima tada rekao da su imovinsko-pravni odnosi riješeni, što, ispostaviće se kasnije, nije bilo tačno.

 

Prethodno, Dodik je izgradnju bolnice u Trebinju najavljivao još 2020. godine, kada je ustvrdio da će radovi početi 2021.

 

IZVOR: Direkt/Nikolija Bjelica Škrivan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *