Simboli (ne)saradnje u opštinama Novi Grad i Istočna Ilidža

IZVOR: Istinomjer.ba

U junu prošle godine, načenici opština Novi Grad i Istočna Ilidža, Semir Efendić i Marinko Božović dogovorili su da zajednički izvrše rekonstrukciju Trga Sabora bosanskog (FBiH) i Trga kralja Aleksandra (RS) na Dobrinji 1. Dobre komšijske odnose dviju opština poljuljala je izgradnja zgrade na 800 metara udaljenoj Dobrinji 4.

Na sastanku održanom 12. juna 2019. godine razgovarano je o saradnji ove dvije lokalne zajednice na rekonstrukciji trga (atomskog skloništa) preko kojeg prelazi entitetska linija u naselju Dobrinja 1. Riječ je o Trgu Sabora bosanskog / Trgu kralja Aleksandra. (S obzirom na to da je riječ o cjelini za ovu lokaciju ćemo u nastavku teksta koristiti riječ Trg).

Dogovoreno je da se u narednom periodu usaglasi jedno idejno rješenje za cjelovitu rekonstrukciju trga na teritoriji obje općine. Naše nadležne službe zajednički će obići teren i uraditi idejno rješenje kako bi u narednom periodu bili spremni za rekonstrukciju trga i da bi u općinskim budžetima za narednu godinu planirali neophodna sredstva.

Semir Efendić, 12. juni 2019.

Na sastanku koji je održan 28. 8. 2019. godine prezentovano je idejno rješenje rekonstrukcije trga. Tada su predstavnici opština predložili određene izmjene, kako bi do kraja godine trebao biti potpisan sporazum dviju opština, kako bi ovaj projekat bio realizovan kroz budžete za 2020. godinu.

Opština Novi Grad je u Budžetu za 2020. godinu planirala 150.000 KM za rekonstrukciju Trga. Budžet Opštine Istočno Sarajevo nije dostupan online, no u saopštenju za medije navedeno je da će amandmanom na Budžet biti riješeno finansiranje rekonstrukcije Trga.

Načelnici dviju opština održali su još jedan sastanak 6. marta 2020. godine. Tada su razgovarali o Glavnom projekatu, te su usaglašene određene korekcije tog dokumenta. Dogovoreno je da se projekat, zbog svoje obimnosti i značaja, provede u tri faze, gdje bi se prva faza odnosila na rekonstrukciju saobraćaja, druga faza na popločavanje pješačkog dijela Trga, a treća bi obuhvatila izgradnju pratećih sadržaja, igrališta i prostora za rekreaciju.

Čim budemo imali tu korekciju Glavnog projekta Općina Novi Grad će raspisati Javni poziv, a mi ćemo potpisati sporazum o finansiranju, odnosno sufinansiranju, tako da će Opština Istočna Ilidža budžetski planirana sredstva za ovaj projekat prebacivati Općini Novi Grad, koja će dalje vršiti plaćanja, a mi ćemo imati zajedničku ekipu angažaovanu na praćenju radova i nadzoru ovog projekta.

Marinko Božović, 6. mart 2020.

Efendić je tom prilikom govorio i mogućnosti da se usaglasi zajedničko ime Trga.

Probaćemo, do samog završetka tog posla, možda da usaglasimo neki naziv za taj Trg koji bi bio prihvatljiv svima, pa bi možda bio jedan simbol saradnje.

Semir Efendić, 6. mart 2020.

Finalna verzija Glavnog projekta, predstavljena je 4. juna ove godine, u isto vrijeme kada su se počele javljati i nesuglasice između dvije opštine zbog gradnje zgrade na Dobrinji 4, 800 metara udaljene od Trga.

Naime, krajem maja 2020. godine, na dijelu parkinga u Ulici Gandijeva, postavljena je ograda i obavještenje stanarima da uklone automobile jer na toj lokaciji treba da se gradi stambeno-poslovni objekat.

Iako su stanovnici ove ulice protestvovali više puta, izgradnja objekta je započela.

Pravobranilaštvo Opštine Novi Grad, podnijelo je zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS za ukidanje rješenja kojim je dozvoljena gradnja, stoji u saopštenju koje je objavljeno 8. juna na stranici opštine. Navedeno je i to da je nejasno kako je investitor uopšte dobio građevinsku dozvolu.

Također je nejasno kako je investitor dobio građevinsku dozvolu, kada na dijelu parcele već postoje izgrađeni objekti kao što su parking i atomsko sklonište. Prema podacima Službe za urbanizam, stambene, imovinsko – pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Novi Grad objekat za čiju je izgradnju Općina Istočna Ilidža izdala odobrenje, izašao je izvan okvira postojećeg Regulacionog plana RS-a „Veljine“.

Saopštenje, 8. juni 2020.

Unatoč svemu, radovi na toj lokaciji su nastavljeni. Opština Novi Grad je ponovo reagovala 20. jula najavivši izgradnju umjetničke instalacije, velikog ogledala u visini planirane zgrade, ukoliko izgradnja ne bude zaustavljena.

Kako Općina Novi Grad Sarajevo ni na koji način nije bila konsultovana prilikom izdavanja odobrenja za građenje objekta tri metra od entitetske linije i na postojećem parkingu, te kako vlasti u Općini Istočna Ilidža ne pokazuju interes za probleme koje bi ova gradnja mogla uzrokovati stanovnicima ulice Gandijeva, u Općini Novi Grad Sarajevo odlučeno je da se na ovakvo ponašanje i nekomšijski odnos odgovori simbolički, izgradnjom ogledala na parkingu na kojem se sporna zgrada gradi, a koje bi bilo jedna vrsta umjetničke instalacije.

Saopštenje, 20. juli 2020.

Dan kasnije, putem saopštenja, oglasio se načelnik Opštine Istočna Ilidže, Marinko Božović. On tvrdi da stanovnici Ulice Gandijeva nisu oštećeni ovim projektom, dok je ideju postavljanja ogledala, nazvao “revanšizmom”. Pri tom je istakao projekat rekonstrukcije Trga kao primjer da će zajedničke ideje od kojih imaju koristi stanovnici obje opštine, uvijek biti dobrodošli.

Što se tiče građenja u Ulici Ive Andrića procijenili smo da taj dio parking prostora, koji se nalazi na našoj teritoriji, nije adekvatno iskorišten svih ovih godina te da tom dijelu naše općine možemo dati potpuno novi smisao i namjenu. Proces izgradnje same zgrade ne ugrožava Gandijevu ulicu, Općinu Novi Grad ili entitet FBiH, jer se sve aktivnosti u vezi sa građenjem vrše iz pravca Ulice Ive Andrića, a neće ugrožavati ni parking stanovnika Gandijeve ulice. (…) Sa druge strane, predstavljanje projekta „Ogledalo“ je čisti revanšizam, nelegitiman pritisak i samovlašće. Ukoliko je cilj ovoj projekta da se napravi fizička granica na entitetskoj liniji, plašim se da će nas predstavnici Opštine Novi Grad, svojim nepromišljenim postupcima, natjerati da obnovimo davno zaboravljenu ideju takvog istog razgraničenja između Republike Srpske i Federacije BiH iz 1998. godine.

Sve zajedničke ideje, kojima će se unaprijediti kvalitet života stanovnika obje opštine, iz Opštine Istočna Ilidža su uvijek podržane, a primjer je rekonstrukcija Trga kralja Aleksandra i Trga sabora bosanskog na Dobrinji 1.

Saopštenje, 21. juli 2020.

Kada bi trebali početi započeti radovi na obnovi Trga još uvijek nije poznato. Glavni projektni plan sanacije Trga je završen, a kako je Božović naveo nakon posljednjeg sastanka u martu, Opština Novi Grad treba da raspiše tender za izvođača radova, što se još uvijek nije desilo. Istinomjer će svakako nastaviti da prati kako će dalje teći saradnja ove dvije opštine, kao i to da li će stanovnici koji godinama čekaju na obnovu Trga na Dobrinji 1 postati kolateralna šteta nesuglasica u susjednom naselju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *