Siniša Purtić: Problemi vlaseničkih vatrogasaca su politička pitanja i obračun sa neistomišljenicima

Odlukom lokalnih moćnika, na čelu sa načelnikom Mićom Kraljevićem, a sa jasnom namjerom da se izbjegnu zakonske obaveze i usput suoči sa neposlušnicima, opština Vlasenica već skoro godinu dana nema Vatrogasnu jedinicu.

Piše: Igor Svrdlin/Moja Hercegovina

Siniša Purtić iz Vlasenice je jedan od 12 vatrogasaca koji je odlukom o ukidanju Vatrogasne jedinice Vlasenica ostao bez posla. Od njih 12, četvorica radnika su sporazumnim raskidom Ugovora o radu naknadno premješteni u Javno komunalno preduzeće Vlasenica, a 8 obespravljenih vatrogasaca, među kojima je i naš sagovornik, ostali su u borbi za svoja prava. Na početku našeg razgovora, Purtić govori o samim počecima problema sa kojim su se suočili.

‘‘Jedini uzrok i razlog ukidanja Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Vlasenica jeste tužba sedmorice vatrogasaca zbog nepotpisivanja i nepoštovanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnoj upravi i samoupravi RS. Naime, 11.02.2022. godine stupio je na snagu pomenuti PKU, potpisali su ga ministarka lokalne uprave i samouprave g-đa Senka Jujić i Božo Marić predsjednik Sindikata uprave. Od tog dana tražimo uvećanje plate po PKU (vatrogasci-spasioci su ušli u četvrti platni razred, VKV i vatrogasci-spasioci). Naravno, pošto se radi o izuzetno bahatoj i osionoj osobi, mislim na načelnika opštine Vlasenica, Miću Kraljevića, dobijamo odgovor da se smirimo i da ne talasamo, jer bi moglo biti svašta. Naravno, ne odustajemo i 18.05.2022. godine obraćamo se Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave i lokalne samouprave, tražeći inspekcijski nadzor‘‘, kaže naš sagovornik.

Upravni inspektor vrši inspekcijski nadzor i nalaže načelniku Kraljeviću da u roku od 15 dana potpiše Posebni kolektivni ugovor. Mićo Kraljević ignoriše mišljenje inspektora, a nakon što je upravni inspektor izvršio nadzor i uvidio da se njegovo mišljenje ignorisalo, predaje nadležnom sudu prijavu protiv načelnika Kraljevića. Međutim, do dana današnjeg nije se pomaklo sa mjesta, štaviše, tvrdi naš sagovornik, pritisak i mobing postaju sve veći. Uprkos tome što je završno ročište u tužbi vatrogasaca protiv Mića Kraljevića zakazano za 11.9. tekuće godine, isto do danas nije održano?!

 

 

‘‘Upravni inspektor 05.07.2022. godine vrši inspekcijski nadzor u Opštinskoj upravi Vlasenica i nalaže načelniku opštine da u roku od 15 dana potpiže PKU. Načelnik opštine ignoriše Rješenje upravnog inspektora i nakon isteka roka, ponovo se obraćamo Upravnoj inspekciji da izvrši nadzor nad mjerama naloženim Rješenjem. Dana 19.08.2022. godine upravni inspektor vrši nadzor, načelnika opštine predaje na Sud i piše prekršajni nalog, a nas upućuje da svoja prava tražimo putem Suda. Angažujemo advokata g-đu Ozrenku Jakšić iz Zvornika i 05.11.2022. godine tužbu zaprima Osnovni sud u Vlasenici. Pripremno ročište održano u maju ove godine, a završno zakazano za 11.09.2023. godine. Međutim, do dana današnjeg nije održano, jer opštinske službe nisu dostavile sudskom vještaku finansijske struke tražena dokumenta! Pa, čak, ni nakon urgencije Suda još uvijek nisu dostavljena ! Mantra lokalnih šerifa je svuda ista, može mi se, mi smo jači od zakona ! Od avgusta 2022. godine kreće neviđen pritisak i zastrašivanje, klasičan mobing od strane lokalnog šerifa, a ujedno je i predizborna kampanja u kojoj ne želimo da učestvujemo, bar ne nas sedam. Inače, lični animozitet između mene i šerifa traje još od 2004. godine i u međuvremenu eskalira. Dakle, jedini razlog ukidanja Vatrogasne jedinice Vlasenica, osim sile, bahatosti i osionosti lokalnog šerifa je tužba radnika i to što razmišljamo svojom glavom i ne pristajemo na ucjene, bez obzira na cijenu koju smo platili ! Istovremeno, kolege u Trebinju imaju slične probleme. Govor gradonačelnika Trebinja u kome kaže „da mu se pojedini načelnici opština žale da će vatrogasci imati veću platu od načelnika odjeljenja“, znali smo da smo mi slj edeći na redu, jer su to riječi našeg lokalnog šerifa‘‘, kaže Purtić za internet magazin ‘‘Moja Hercegovina‘‘.

Odluka o ukidanju Vatrogasne jedinice stavljena je pred odbornike u toku skupštinske pauze, a svemu je prethodilo, kaže naš sagovornik, ucjenjivanje Mića Kraljevića da ukoliko vatrogasci povuku tužbe jedinica neće biti ukinuta.

‘‘Famozna sjednica Skupštine opštine Vlasenica od 16.12.2022. godine i tačka Dnevnog reda (koja je ubačena u pauzi, inače nije bila u pozivu za sjednicu) o ukidanju TVJ Vlasenica. Za ukidanje je glasalo 11 odbornika pozicije, protiv su bili odbornici opozicije. Nakon što nam je dojavljeno da se ukida jedinica, pokušavamo obavjestiti medije, ali snimak koji sam napravio nije objavio niko sem Vukanovića. Obavještavamo i organe Udruženja profesionalnih vatrogasaca-spasilaca RS, čiji smo članovi i oni zakazuju sjednicu Upravnog odbora za 13.01.2023. godine u Vlasenici. Inače, to je zadnji dan postojanja jedinice po objavljivanju u Službenom glasnikuopštine Vlasenica. Sjednica Upravnog odboraUdruženja profesionalnih vatrogasaca-spasilaca održana je u prostorijama Vatrogasnog doma u Vlasenici 13.01.2023. godine, na kojoj su bile prisutne kolege iz Bileće, Gacka, Han Pijeska, Bratunca, Zvornika, Modriče, Kostajnice, Teslića, Broda… Na sjednicu, u toku sastanka upada načelnik odjeljenja za finansije Marko Todorović sa dvojicom komunalnih policajaca i pokušava da prepadne i zastraši prisutne. Međutim, uhinjio se nakon minute. I tada, pred svjedocima, otvoreno i bez zadrške kaže predsjedniku Udruženja, nakon njegovog pitanja da li je svjestan šta su učinili, „načelnik opštine je poručivao, povucite tužbe i neće biti ukidanja jedinice!“ Mobing, šta drugo !? Podnijeli krivičnu, ništa za sada‘‘, priča Siniša.

Odmah nakon donošenja odluke o ukidanju Vatorgasne jedinice, obespravljenim vatrogascima javio se advokat Din Tešić koji je ponudio svoje usluge pro bono. Kreću u pravnu borbu koja još uvijek traje.

‘‘Istog dana kada je ukinuta jedinica, javio nam se advokat Din Tešić i ponudio svoje usluge pro bono, što smo, naravno, prihvatili. Obraćamo se Ministarstvu uprave i lokalne samouprave 24.12.2022. godine sa Zahtjevom za nadzor nad zakonitošću Odluke Skupštine opštine Vlasenica o ukidanju Vatrogasne jedinice. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave dostavlja Mišljenje 10.03.2023. godine, a na osnovu dobijenog Mišljenja Ministarstva unutrašnjih poslova RS, da je Odluka o ukidanju vatrogasne jedinice Vlasenica nezakonita! U međuvremenu nas izbacuju iz Vatrogasnog doma, dobijamo rješenja o neraspoređenosti (sada već osam radnika) i, na kraju, rješenja o otkazu. Zvanično sam na Birou od 28.08.2023. godine. Od 17.02.2023. godine kada smo izbačeni iz Vatrogasnog doma i kada nam je oduzeta oprema i sredstva za rad, vozila, a ostale naše lične stvari i dokumenta, podnijeli smo više krivičnih prijava protiv načelnika opštine Vlasenica i drugih saučesnika u više krivičnih dijela, ali osim davanja iskaza i saslušavanja u Policijskoj stanici Vlasenica i Policijskoj upravi Zvornik, stalo se. U maju ove godine ustajemo sa tužbom o nezakonitim rješenjima o neraspoređenosti, mislim da je 26.05.2023. godine zaprimljena tužba, a nedavno, tačnije u oktobru dižemo tužbu o nezakonitim rješenjima o otkazu. Dana 03.03.2023. godine podnijeli smo Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Skupštine opštine Vlasenica Ustavnom sudu RS. Dakle, koristimo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju, ali vjera u sudstvo i tužilaštvo je u debelom minusu‘‘, rekao je Siniša Purtić za internet magazin ‘‘Moja Hercegovina‘‘.

Kada govori o odnosu sa Mićom Kraljevićem, načelnikom Vlasenice, Siniša kaže da on ne postoji kada se radi o ljudima koji mu nisi bliski i lojalni.

‘‘Odnos sa Mićom Kraljevićem ne postoji, jer neko ko se predstavlja gospodarom života i smrti u ovoj našoj kasabi, ne može i nije u stanju izgraditi bilo kakav vid saradnje sa bilo kim, a da se ne radi o klasičnim poltronima, ulizicama, pa ponekad imam utisak da se u pojedinim slučajevima ponašaju kao robovi. Nije baš stokholmski, više je stambolski sindrom!‘‘

Purtić nema dilemu kada odgovara na pitanje da li se u cijeloj priči radi o suočavanju sa neistomišljenicima i onima koji ne žele odustati od svojih prava. On dodaje da je njihov slučaj preslikan situacijom sa vatorgascima u Trebinju.

‘‘Sva dešavanja u Vlasenici, Trebinju, pa čak i u Prijedoru, vezano za vatrogasce su, definitivno, politička pitanja i obračuni sa neistomišljnicima, kao i sa onim koji imaju drugačije mišljenje, razmišljaju svojom glavom i kao takvi su po automatizmu „državni neprijatelji“. A, da postoji neka veza između Trebinja i Vlasenice, postoji. Radi se o preslikanim slučajevima, vatrogasci, azil za pse i slično, a ono što najviše iritira normalnog čovjeka je da nema para za vatrogasce, ali zato ima za pse ! U Vlasenici i Trebinju više vrijede psi od ljudi. Nažalost, tako je‘‘, kaže naš sagovornik.

Skoro identičan problem u kojem su se našli i vatrogasci iz Trebinja izrodio je gotovo bratske odnose na relaciji Vlasenica – Trebinje. Purtić ipak kaže da na republičkom nivou, trebinjski i vlasenički vatrogasci nisu naišli na kolegijalnost ostalih Vatrogasnih jedinica.

‘‘Saradnja sa kolegama iz Trebinja i Hercegovine je, već odavno, prešla u prijateljstvo. Da li postoji solidarnost i bezrezervna podrška kolega iz ostalih jedinica (čast izuzecima), ne, ne bih rekao. Ima iskrenih kolega, ali isto tako i kolega koji vode svoju „brigu“, ne želeći da se zamjeraju lokalnim moćnicima, kao i glavnom šefu parade‘‘, kaže Purtić.

Na kraju ovog razgovora, Siniša Purtić je poručio da neće odustati u borbi za svoja, ali i radnička prava svojih kolega.

‘‘Ja sam naučen da se borim do kraja, moja deviza ili maksima, kako god, je no pasaran‘‘, odlučan je Siniša Purtić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *