Пет. дец 1st, 2023

Šipovo se suprotstavilo geološkim istraživanjima, zaštita rijeke Plive na prvom mjestu

Na nedavno održanoj sjednici Skupštine opštine Šipovo, odbornici su razmatrali zahtjev kompanije SNK “Metali” za davanje saglasnosti za detaljna geološka istraživanja na području ove lokalne zajednice. Nakon rasprave, zahtjev je odbijen s 13 glasova protiv i 5 uzdržanih, piše Jajce Online.

Odbornici Skupštine opštine Šipovo su odlučili da očuvaju prirodne resurse i zaštite okolinu, pokazavši odgovornost i jedinstvo u svojoj odluci. Načelnik Milan Kovač (SNSD) bio je predlagač za davanje ponovne saglasnosti u Šipovu, ali odbornici su se usprotivili geološkim istraživanjima na području opštine.

– Odbornici Skupštine opštine Šipovo pokazali su odgovornost i jedinstvo, napisao je odbornik Zlatko Keleč.
Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT također je pružila podršku odluci odbornika, ističući da je ovo pokazatelj brige za građane i lokalnu zajednicu.
Odbijanje zahtjeva kompanije SNK Metali za geološka istraživanja na području opštine Šipovo ima poseban značaj u kontekstu projekta na Sinjakovu australijskog Lykos Metals Limiteda, koji obuhvata opštine Jezero, Mrkonjić Grad i Šipovo. Stanovništvo ovih opština se snažno protivi realizaciji ovog projekta. Odbornici u opštini Jezeru već su zaustavili geološka istraživanja na Sinjakovu, dok je opština Mrkonjić Grad odobrila ista ta istraživanja. Načelnik Dragan Vođević (SNSD), koji je predložio davanje saglasnosti kompaniji Lykos, nije uvažio stav predsjednika MZ Majdan, koji je izrazio protivljenje većine lokalnog stanovništva.

Osim toga, općinsko vijeće Jajce već je donijelo zaključak o pokretanju eksploatacije rude metala na području opštine Jezero i vodotoka rijeke Plive. Uz to, OV Jajce poziva susjedne općine Jezero, Šipovo i Mrkonjić Grad na zajedničko djelovanje u cilju očuvanja flore, faune i kvalitete vode rijeke Plive. Također, usvojena je inicijativa da se rijeka Pliva proglasi “Parkom prirode”, a nadležna općinska služba zadužena je za realizaciju ove inicijative u skladu sa zakonskim propisima.
Važno je naglasiti da je rijeka Pliva izvor najveće količine pitke vode u Europi, te da je njen ekosistem važan za lokalne zajednice koje se oslanjaju na nju, poput općine Jajce i Banjaluke, koja se snabdijeva vodom iz rijeke Plive jer se ona ulijeva u rijeku Vrbas.
Odbijanje zahtjeva za geološka istraživanja na području opštine Jezero i Šipovo predstavlja važan korak u zaštiti prirodnih resursa i očuvanju ekosistema rijeke Plive. Odluka odbornika pokazuje da je interes lokalne zajednice na prvom mjestu i da se stanovnici aktivno bore za očuvanje prirodnog okoliša.

IZVOR: Jajce online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *