21/02/2024

Skraćeni časovi zbog hladnih radijatora

U Srednjoj školi „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva i Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“ juče su skraćeni časovi i umjesto 45 traju 30 minuta zato što u ove dvije škole nema grijanja, saznaje CAPITAL.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS dalo je saglasnost da se nastava u ove dvije škole odvija po skraćenim časovima zato što nema grijanja.

„Ministarstvo nije odgovorilo na zahtjev iz jedne od tih škola da se pređe na nastavu na daljinu dok ne počne grijanje, ali ako dodatno zahladi, moguće je da će se to odobriti“, kaže naš sagovornik iz resornog ministarstva.

Pored ove dvije škole, bez grijanja je i Dom zdravlja Istočno Sarajevo i još dvadesetak stambenih zgrada.

Hladni radijatori rezultat su neispunjenog obećanja direktora „Sarajevo-gasa“ Nedeljka Eleka koji je 6. septembra sa direktorom „Toplana-INS” iz Istočnog Novog Sarajeva Dejanom Berjanom potpisao ugovor o rekonstrukciji i gasifikaciji ove toplane u vrijednosti od šest miliona KM.

„Istočno Sarajevo će 25. oktobra biti prvi gasifikovani grad u Republici Srpskoj“, obećao je tada Elek koji je i predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“.

Umjesto obećane gasifikacije i toplih radijatora, građani Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže nemaju nikakvo grijanje i sigurno ga neće imati u narednih 15 dana, a možda i duže.

Direktor „Toplana-INS“ Dejan Berjan danas nije odgovarao na naše pozive, a prije desetak dana je rekao za CAPITAL da se nada da će rekonstrukcija biti završena do 15. novembra i da će građani od polovine novembra imati grijanje.

„Radi se o specifičnoj opremi iz uvoza koje nema na slobodnom tržištu. Mi trenutno radimo u okviru toplane ono što smo u mogućnosti i nadamo se da ćemo do 15. novembra završiti ovaj izuzetno značajni projekat rekonstrukcije“, rekao je Berjan.

U ranije objavljenom saopštenju „Toplane-INS“ u kojem su obavijestili građane da neće plaćati oktobarske račune, navedeno je da je postojeće postrojenje staro 47 godina, da je riječ o bivšoj vojnoj kotlovnici koje je postalo izuzetno teško održavati i servisirati zbog nemogućnosti pronalaska rezervnih dijelova, kao i da toplana sa dosadašnjom instalisanim snagom kotlova nije mogla odgovoriti na širenje naselja i priključenja novih korisnika.

IZVOR: Capital/ D. Momić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *