21/02/2024

SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA: Za nabavku 5 automobila 211 hiljada KM

Sumnju u namještanje tendera za nabavku pet automobila Službe za poslove sa strancima predstavalja kratak rok isporuke, tehničke specifikacije koje ukazuju na diskriminaciju ponuđača te činjenica da je na tender pristigla jedna ponuda samo 10 KM niža od procijenjene vrijednosti.

 

IZVOR: Pratimo tendere

 

Polovinom oktobra Služba za poslove sa strancima raspisala je tender za nabavku novih putničkih automobila. Procijenjena vrijednost nabavke 211.800 KM bez PDV-a. U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da Služba za poslove sa strancima nabavlja pet automobila.

Tri automobila koje Služba želi nabaviti su AB limuzina sa zakošenim zadnjim vratima. U tehničkoj specifikaciji detaljno je navedeno kakve karateristike ove limuzine treba da imaju.

 

Druga dva automobile koje Služba nabavlja su kompakt SUV. Tražene karateristike vozila su detaljno navedene.

 

Osim detaljnih specifikacija sumnju u ovu nabavku baca i činjenica da je rok isporuke za svih pet vozila 30 dana. Sva vozila moraju biti proizvedena 2023. godine.

Prema analizi portala Pratimo tendere ova nabavka uopšte se ne nalazi u planskim dokumentima za 2023. godinu.

“Tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. Postupak nabavke nije podijeljena na lotove, a obrazloženje nedijeljenja na lotove nije adekvatno. U postupku je dostavljena samo jedna ponuda čija je vrijednost svega 10 KM niža od procijenjene vrijednosti-211.800 KM”, navedeno je u analizi.

Polovinom decembra iz Službe za poslove sa strancima obavijestili su javnost o dodjeli ugovora. Na tender je pristigla samo jedna ponuda i to firme M.R.M Export-import. Ponuda je bila 211.790 KM bez PDV-a samo 10 maraka niža od procijenjene vrijednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *