SLUŽBA ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE FBiH: Za nacrtana vozila čak 1,4 miliona maraka bez PDV-a

Osam lotova, 20 nacrtanih vozila, oko 1,4 miliona maraka bez uračunatog poreza – ovako bi se, u najkraćem, mogao opisati tender Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

 

IZVOR: Pratimotendere.ba

 

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH raspisala je 10. maja tender za nabavku i isporuku službenih putničkih automobila. Tender je podijeljen na osam lotova, kupuje se ukupno 20 vozila, a zbirna vrijednost tendera iznosi čak 1.410.256,65 KM bez uračunatog poreza.

 

Ako pogledamo tehničke specifikacije, jasno je da postoji sumnja da su vozila u velikoj mjeri crtana riječima. Tako su za vozila određene minimalne ili maksimalne dimenzije, snaga motora, zapremina prtljažnika, boja vozila…

Tu su i posebni zahtjevi glede dodatne opreme pa se za neka vozila, primjerice, traži da se motor može pokrenuti bez upotrebe ključa, da vozilo ima krovne nosače, da ima lumbalnu podršku naprijed, kožna sjedišta, da postoji mogućnost izbor profila vožnje…

Dio tehničkih specifikacija za jedan lot

 

Jasno je da ovako napisane tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. Prema analizi portala PratimoTendere, ovaj tender je sporan i što se ne provodi u vremenskom periodu kako je to predviđeno planskim dokumentima. Naime, u Planu javnih nabavki piše kako je okvirni datum pokretanja postupka 26. januar, dok je tender raspisan, kako smo naveli, tek 10. maja.

Zbog svega navedenog, algoritam portala PratimoTendere je ovaj tender Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH označio rizičnim, te mu je dodijeljena žuta zastavica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *