Нед. дец 3rd, 2023

Službenici se najviše žale na naknade i konkurse u institucijama BiH

Odbor za žalbe Bosne i Hercegovine je u prošloj godini zaprimio 200 žalbi, a najviše njih, čak 107, se odnosilo na žalbe u oblasti radnog odnosa državnih službenika u institucijama BiH.

Kako je navedeno u Prijedlogu izvještaja o radu ovog Odbora za prošlu godinu, državni službenici su se, kada je u pitanju radni odnos, žalili na naknade, interni premještaj, odsustvo sa posla, imenovanje, prestanak radnog odnosa, a najviše žalbi u ovoj oblasti, čak 33, bilo je za razvrstavanje u platni razred.

„Tokom protekle godine u oblasti konkursne procedure, koju provode Agencija za državnu službu i institucije BiH, zaprimljena je 51 žalba. Od tog broja, najviše žalbi odnosilo se na odbačene prijave na oglase za popunjavanje radnih mjesta (20 predmeta), rezultate stručnog ispita (18 predmeta), te regularnost konkursne procedure (13 predmeta)“, navedeno je u ovom dokumentu.

Pomenuti Odobor je rješavao i po žalbama na odluke disciplinskih komisija Agencije za državnu službu BiH, kao i internih disciplinskih komisija institucija Bosne i Hercegovine i u toj oblasti je zaprimljeno devet žalbi.

Kada su u pitanju 33 predmeta koji su u toku 2021. godine dostavljeni sa Suda BiH, u devet predmeta je tužba odbijena, u osam je odbačena, u jednom predmetu je spor obustavljen, dok su u 15 predmeta tužbe uvažene i vraćene na ponovni postupak.

Kako je CAPITAL ranije pisao, i Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine je u prošloj godini zaprimio skoro 200 žalbi vezanih za zapošljavanje u javnom sektoru u BiH.

Žalbe su se najviše odnosile na nepravilnosti u bodovanju kandidata, netransparentne procedure, pristrasno bodovanje intervjua i favorizovanje kandidata i slične nepravilnosti.

IZVOR: Capital/B.Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *