SO Istočno Novo Sarajevo- glasanje protiv izvještaja ili direktora?

Odbornici skupštinske većine na čelu sa SNSD-om u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo na sjednici održanoj danas nisu usvojili Izvještaj o radu i Izvještaj o poslovanju JU Dom zdravlja Istočno Sarajevo za prošlu godinu , a ni program rada i finansijski plan ove ustanove za 2022. godinu.

 

Politička odluka?

 

Rijetko kada se desi da Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo ne usvoji izvještaj direktora kojeg je sama imenovala , ali u slučaju direktora Dejana Šešelja koji nije više u redovima SNSD-a, to nije slučaj. Skupštinska većina nije podržala Izvještaj o radu ustanove kojim rukovodi bivši član SNSD-a, a iz vladajuće partije pravdaju se da nije u pitanju lični animozitet već isključivo loši rezultati poslovanja ove zdravstvene ustanove.

 

Ključni razlog zašto smo mi protiv ovog izvještaja je negativno poslovanje i sve veće nezadovoljstvo stanovništva radom Doma zdravlja kako je ocijenjeno u anketi građana”, rekao je za skupštinskom govornicom šef Kluba odbornika SNSD-a u SO INS Miljan Sladoje. 

 

S druge strane, opozicija na čelu sa SDS-om koja je dala podršku predloženom izvještaju, uvjerena je da je ovo još jedna u nizu političkih odluka skupštine opštine, napominjući da su izvještaji drugih preduzeća, koja takođe posluju sa gubitkom, usvojena. Takav slučaj je i sa SRC Slavija koja posluje s gubitkom od 260 000 KM.

 

“Radi se o klasičnom kažnjavanju neposlušnog kadra, tj. odmetnutog direktora. Njegov izvještaj je dobar, on je jako dobro i branio svoj izvještaj, nije mi jasno da većina nije podržala barem plan poslovanja za 2022. godinu. Ovdje je pitanje šta ćemo ako direktor, s obzirom da mu je izvještaj prošao u upravnom odboru, ako dođe na ideju da tuži opštinu zbog moguće smjene, nekako sam siguran da će tužbu da dobije”, rekao je novinarima odbornik SDS-a Natko Sudžuka napominjući da je Dom zdravlja već u gubitku i to bi bili dodatni finansijski troškovi ove ustnove.

 

Opštini Istočna Ilidža  Izvještaj o radu Doma Zdravlja je dobar, a Istočnom Novom Sarajevu nije

 

S obzirom da su opštine osnivači Doma zdravlja zajedno Istočna Ilidža i istočno Novo Sarajevo isti izvještaj našao se na zadnjoj sjednici opštine Istočna Ilidža kojom rukovodi kadar SDS-a, i isti je usvojen jednoglasno.

 

Da izvještaj nije usvojen iz političkih razloga, smatra i v.d. direktora Doma zdravlja, ali i odbornik u SO Istočno Novo Sarajevo Dejan Šešelj.

 

“Dom zdravlja jeste poslovao negativno, ali u okolnostima u kojima smo se kretali dug je smanjen za 78 000 KM što je veliki rezultat. Pored toga mi smo u Domu zdravlja uspjeli nabaviti dva saniteta, ultrazvuk, rendgen, a od norveške ambasade ćemo sada dobiti i novi stacionari rendgen. Samim tim smo uvećali kapital Dom zdravlja skoro za 700-800 hiljada. Ovoj ustanovi treba pažnja obje lokalne zajednice i smatram da, pored sredstava koje Fond zdravstvenog osiguranja dostavlja domu zdravlja, da se lokalne zajednice moraju ozbiljnije uključiti u rješavanje problema. One jesu bile prisutne, ali ne dovoljno i sve ovo je i stav ministarstva da domovi zdravlja trebaju preći na trezor opština”, zaključuje Šešelj.

 

Gubitak Dom zdravlja Istočno Sarajevo u prošloj godini iznosio je 550 000 maraka.

 

Autor: Redakcija

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *