Sporno imenovanje zamjenice glavnog državnog revizora za koju se tvrdi da je pravo studirala 12 godina

U toku je procedura imenovanja zamjenice glavnog državnog revizora, a kandidatkinja je Neda Močević. Ipak, njeno imenovanje se problematizuje, a najviše zbog same stručnosti.

 

IZVOR: Klix

 

Močević je za ovu funkciju predložila ad hoc komisija Parlamenta Bosne i Hercegovine čiji je predsjednik Sredoje Nović (SNSD). Kako saznajemo, protiv ovog prijedloga bio je samo Nermin Mandra (SDA). Članovi komisije su bili i Darijana Filipović (HDZ), Miroslav Vujičić (SNSD), Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Kemal Ademović (NiP).

Razlog zbog kojeg je Močević sporna kandidatkinja jeste što ima devet godina radnog iskustva, dok je jedan od uslova za izbor taj da kandidat ima najmanje deset godina radnog iskustva.

Organizacija “Zviždači u Bosni i Hercegovini” je u oba parlamentarna doba i spomenutoj komisiji uputila dopis, tvrdeći da je u ovom slučaju riječ o korupciji u konkursnoj proceduri. Objasnili su zašto su to konstatovali.

“Močević je bila dugogodišnja sekretarka Nebojše Radmanovića (SNSD), i to do kraja 2014. kada je Radmanović bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kao dokaz da spomenuta gospođica nije imala visoku stručnu spremu je javno dostupno na stranici Pravnog fakulteta na Palama, gdje se vidi pod rednim brojem 81 da je završila fakultet krajem 2014.”, istakli su.

 

 

 

Dodatno su naveli zašto smatraju da Močević ne može biti zamjenica glavnog državnog revizora,

“Totalni je apsurd i lakrdija da za ovako stručne pozicije, koje zahtijevaju neophodno iskustvo u poslovima revizije, odnosno savršeno poznavanje računovodstva, revizorskih standarda i revizije usklađenosti, neko razmatra i predlaže osobu koja se nikada navedenim nije bavila, nema ni dana iskustva na ovim poslovima, ne ispunjava ni minimalne uslove i koja je studirala pravni fakultet više od 12 godina”, tvrde “Zviždači”.

Pozvali su nadležne da ne donese odluke za koje misle da su nezakonite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *