SRC “Slavija” posluje s gubitkom od 270 000 maraka

Sportsko- rekreacioni centar “Slavija” sa djelatnošću sportskih stadiona i arena sa sjedištem u Lukavici posluje kao javna ustanova.

 

A kako posluje ova ustanova govori i podatak da je u 2020. godini ukupan prihod “Slavije” bio 1 750 KM, a rashod sto puta veći, odnosno 197 000 KM, čak je i popravka službenog automobila koštala više no ukupan prihod ove ustanove. Bez obzira na takav poslovan rezultat, usvojen je Izvještaj o godišnjem poslovanju i SRC “Slavija” je nastavila sa radom.

 

Piše: Sanja Vasković

 

U 2021. godini otvaranjem nove dvorane na Trgu Srbija, SRC ”Slavija” dobija dodatni prostor za rad i ostvarivanje prihoda. Ipak, iste godine ova ustanova posluje sa gubitkom od 275.886 KM, jer su ukupni prihodi 41.836 KM, a rashodi čak 317.722 KM, te su u odnosu na 2020. porasli za 52,13%.

 

Doduše, poslovni prostori koji se nalaze u okviru nove dvorane nisu dati na upravljanje SRC “Slavija” što bi svakako povećalo prihode, već opštinskoj upravi, a umjesto pomoći u poslovanju ova ustanova dobila je “na teret” Hercegovačku kuću, koja trenutno posluje u minusu 25 000 KM, iako u objašnjenju stoji da su te zalihe dio imovine ustanove. Osim toga, plate za radnice u Hercegovačkoj kući isplaćuje SRC “Slavija” što izaziva dodatne troškove.

 

 

Otvaranje Hercegovačke kuće 2021. godine

Oko Hercegovačke kuće i “koristi” koju građani imaju od nje SPIN Info je i ranije pisao.

 

Prihodi od rekreacije, odnosno izdavanja termina u sportskoj dvorani su samo 1.645 KM. Cijeni jednog termina iznosi 55 KM, pa ispada da je izdato u godini samo 30 termina, znači jedva tri mjesečno, što oni koji koriste ovu dvoranu tvrde da je nemoguće i da samo nedjeljom ima više od tri termina.

 

 

Da se nije štedilo u upravljanju SRC “Slavija” govori i podatak da troškovi telefona iznose nešto više od 2 500 KM.

 

 

 

“Izgleda da nije tačno da Sportsko- rekreacioni centar treba da živi od izdavanja termina, od sporta, naš SRC živi isključivo od prodaje pršute, masline, vina u Hercegovačkoj kući”, kaže odbornik u lokalnoj skupštini Stefan Ignjatović koji  smatra da dvorana Slavija ima mnogo više rekreacija, i da je apsurdno da se od toga prihoduje samo 1 645 KM, dok su troškovi telefona 2 500 KM.

 

Odbornik Natko Sudžuka smatra da je Hercegovačka kuća “reket” koji građani Istočnog Novog Sarajeva plaćaju Luki Petroviću, direktoru Elektroprivrede i istaknutom članu SNSD-a. Dok načelnik opštine Istično Novo Sarajevo Jovan Katić ističe da Hercegovačka kuća nije napravljena da bude profitabilna i da zarađuje novac, nego da bude brend.

 

“Ako je jedina zamjerka koliko je termina godišnje izdato, ova ustanova je i više nego uspješna”, kaže načelnik Katić, a pravdajući minus dodaje  dodaje da je sportska dvorana data na korišćenje sportskim klubovima od kojih se ne naplaćuje korišćenje dvorane. 

 

V.d. direktora SRC Slavija Milorad Lale ranije se nije oglašavao o poslovnim neuspjesima ustanove kojom rukovodi. Kaže da je razlog slabog prihoda dvorane od rekreacije mali broj termina jer su ustupljeni sportskim klubovima, a da je on kao pojedinac i član IO Fudbalskog saveza zaslužan za dio prihoda od reklama koje je ovaj savez plaćao SRC “Slavija”.

 

Bez obzira na greška rukovodećih i gubitke sa kojim posluje ova javna ustanova, Izvještaj o poslovanju usvojen je u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo što šalje poruku ostalim rukovodiocima ustanova i preduzeća da ne moraju ulagati napore u poslovanje, jer će izvještaj, na štetu građana koji to sve plaćaju, svakako biti usvojen.

3 thoughts on “SRC “Slavija” posluje s gubitkom od 270 000 maraka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *