28/02/2024

Srpska nastavila preuzimanje “Comsarovih” propalih projekata

РУДО, 23. ЈУНА /СРНА/ - Радови на изградњи Хидроелектране "Мрсово" код Рудог инсталисане снаге 36,8 мегавата данас су званично почели потписивањем Повеље и полагањем камена темељца, које су обавили предсједник Републике Српске Милорад Додик и власник "Комсар енерџи групе" Рашид Сардаров.

Elektroprivreda Republike Srpske preuzela je preduzeće Comsar Energy Hidro” koje je nosilac koncesije za izgradnju hidrocentrale Mrsovo” na rijeci Lim u Rudom. Ovom akvizicijom Srpska je nastavila da preuzima propale projekte ruskog oligarha Rašida Serdarova, saznaje portal CAPITAL.

 

Riječ je o investiciji čija se vrijednost procjenjuje na oko 200 miliona maraka, a koja nije odmakla dalje od pripremnih radova i kamena temeljca svečano postavljenog 2014. godine.

Nije poznato koliko je ERS platio preuzimanje ovog projekta. Generalno, cijeli proces se odvija tajno, jer vlast u Srpskoj ne želi da javnost zna previše detalja.

Vlada Republike Srpske je zadnjeg radnog dana prošle godine, održala telefonsku sjednicu i dozvolila preuzimanje vlasničke strukture, a odluka je stupila na snagu narednog dana.

Sjednica nije najavljena, niti je iz službe za informisanje Vlade došla bilo kakva informacija o njoj.

ERS će vlasnička prava sa ove firme prebaciti na novoosnovano preduzeće “ERS Obnovljivi izvori energije” Ljubinje.

Međutim, kakvi su dalji planovi, zna samo najuže rukovodstvo u Srpskoj i ERS-u.

Direktor ERS-a Luka Petrović nije se javljao na telefon.

U odluci Vlade se navodi kako se dozvoljava preuzimanje stoodstotnog udjela.

Obavezuje se Comsar Energy Hidro” da u roku od 60 dana od dana prijema ovog rješenja podnese zahtjev za upis promjene vlasnika u registar kod nadležnog suda. Po okončanju postupka koncesionar je obavezan dostaviti dokaz o promjeni vlasnika Komisiji za koncesije Republike Srpske i Ministarstvu energetike i rudarstva u roku od 60 dana”, stoji u odluci Vlade Srpske.

Stotine miliona maraka

Prije nego što će preuzeti ovo preduzeće, Vlada je duže vremena pripremala teren.

Naime, u ovoj firmi je donedavno sadašnji šef predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović bio u upravljačkoj strukturi iz koje je izašao, a o čemu je CAPITAL pisao u tekstu “Najvažniji Dodikov čovjek u Moskvi napustio Serdarova”.

Podsjećamo, Perović, koji je ostao upamćen i po prijetnjama našoj redakciji, spojio je Serdarova i Dodika.

Međutim, iako su mnogo toga obećali, saradnja nije donijela skoro ništa korisno Republici Srpskoj i njenim građanima.

Prije nego što će preuzeti “Comsar Energy Hidro”, ERS je kupio propali hotel “Comsar” u Rudom za 2,3 miliona maraka.

Sve je išlo preko preduzeća “Hidroelektrane na Drini” uz veliko negodovanje manjinskih akcionara koji su bili protiv ove ideje.

Pored koncesije za “Mrsovo”, Serdarova preduzeća u Srpskoj imaju i koncesiju za gradnju i korištenje termoelektrane “Ugljevik 3”, te nekoliko koncesija za eksploataciju uglja.

Kako je CAPITAL nedavno otkrio, a što je i Milorad Dodik potvrdio, Srpska će preuzeti propale “Comsarove” projekte u Srpskoj.

S obzirom da vlast krije sve što je vezano za ovu priču, ne zna se koja će cijena za to biti plaćena. Naši izvori, govore kako je riječ o cifri od 100 miliona evra.

 

IZVOR: CAPITAL/D. Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *