Пет. дец 8th, 2023

Šta je Gradu Istočno Sarajevo potrebnije, službeni automobil ili besplatni udžbenici?

Na sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo održanoj danas odbornik DNS-a Marko Kubatlija podnio je inicijativu da Grad Istočno Sarajevo po uzoru na Grad Banjaluku, ali i Vladu Republike Srpske obezbijedi besplatne udžbenike učenicima od 6. do 9. razreda. Inicijativom bi bilo obuhvaćeno preostalih oko 2 000 učenika sa područja Grada koje ne pokriva program Vlade RS.

 “Oni (Skupština Grada) nisu ni htjeli da obrazlože inicijativu, oni su jednostavno odbili sa obrazloženjem kako nema novca, a ja postavljam pitanje gradonačelniku kako je Vlada juče uspjela da raspiše konkurs i obezbijedi knjige za sve osnovce u Republici Srpskoj, a mi ne možemo na našoj regiji. Gradonačelnik se redovno slika i promoviše mislim da je ovo dobro i za njega, a ne odbiti investiciju od 250- 300 hiljada KM sa obrazloženjem kako nema novca”, izjavio je Kubatlija novinarima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Čosić inicijativu DNS-a smatra pozitivom, ali u isto vrijeme populističkom i korištenom u dnevnopolitičke svrhe.

Mi imamo samo mjesec dana kada bi trebalo provesti sve procedure javnih nabavki i ne bi bile okončane do kraja septembra. Sve to nas je onemogućilo da damo danas tome podršku, plus što smo na prethodnoj sjednici imali rebalans gdje smo imali priliku da to bude predloženo, ali ja nikada neću biti dio populističkih priča koje se koriste u dnevnopolitičke svrhe u clju da bi neko sebe ispromovisao, rekao da je nešto predložio, a to radi samo zarad vlastite promocije i promocije stranke kojoj pripada”, izjavio je Čosić.

U isto vrijeme Grad Istočno Sarajevo objavio je tender za nabavku putničkog motornog vozila putem finansijskog lizinga, u vrijednosti od 73.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a.

Pitali smo gradonačelnika da li je kupovina vozila neophodna u ovom momentu, s obzirom da nije evidentirana Planom o javnim nabavkama Grada.

Što se tiče nabavke vozila Grad Istočno Sarajevo u ovom trenutku raspolaže jako lošim voznim parkom. Vozilo gradonačelnika je škoda oktavija 2015. godište, prešla oko 230 hiljada km, dovoljno da slikate i pogledate kakva je onda ćete znati u čemu se vozi gradonačelnik grada koji ima 1420 kvadratnih kilometara. Mi smo procijenili da na lizing možemo nabaviti vozilo. Kao što sam rekao- neću biti populista koji ne može doći na posao trotinetom ni biciklom, ni bilo čim drugim, tako ću reći da nam je potrebno vozilo da se u njemu vozi gradonačelnik i svi ostali. Moram vas informisati da su prethodni gradonačenici nekada davno nabavili vozilo audi a 6 koje je možda plaćeno više nego što će ovo biti”, objašnjava Ćosić.

Prema podacima Baze službenih automobila institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *