21/02/2024

Šta je prioritet studentima u Istočnom Sarajevu- “pametna klupa” ili adekvatan toalet?

U okviru projekta opremanja javnih univerziteta Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta postavljena je prva pametna klupa.

Ova klupa je domaće proizvodnje, autonomnog (solarnog) napajanja sa pristupom internetu. Opremljena je led ekranom koji se može koristiti i kao oglasna tabla na kojoj se prikazuje raspored ispita, vremenska prognoza i drugi sadržaji od značaja za studente.

Studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu će biti omogućeno USB i bežično punjenje mobilnih telefona, tableta i laptopa kao i Bluetooth povezivanje, navedeno je na zvaničnoj internet stranici Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Pametna klupa” kroz određene sadržaje sigurno će olakšati studentima sam proces studiranja, međutim ako imamo u vidu katastrofalne uslove u kojima žive studenti u Istočnom Sarajevu dok čekaju najavljenu izgradnju novih studentskih domova, jasno je da pametna klupa nije prioritet.

Spin Info je i ranije ukazivao na loše uslove za život i rad studenata u Lukavici, posebno u tzv. starom domu smještenom upravo u zgradi ispred koje se nalazi pametna klupa.

U muškom paviljonu imaju 22 sobe, u koje je smješteno po 5 – 6 studenata. Svi oni koriste samo dva toaleta i dvije tuš kabine. Slično je i u ženskom. Tamo je 13 soba u kojim je smješteno 4 ili 5 studentica. Takođe zajednički koriste dva toaleta. Sobe su razdvojene gipsanim pločama i čuje se svaki zvuk s hodnika i iz drugih soba. Čak prema hodniku ne postoje zidovi, već su ormari postavljeni tako da igraju ulogu pregrada.

Zar u stanju “ozbiljne epidemiološke situacije”, kako je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić juče ocijenio trenutnu situaciju u vezi pandemije virusa korona prioritet ne bi trebala biti adaptacija toalate čime bi se obezbijedili adekvatni higijenski uslovi i sačuvalo zdravlje studenata?

U slučaju da su pametne klupe dizajnirane od strane studenata nekog od tehničkih fakulteta Univerziteta možda bi ovaj projekat i dobio na značaju.

Podsjećamo da je nedavno rukovodstvo Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu obezbijedilo računar za potrebe kovid ambulante Doma zdravlja Istočno Sarajevo. Tom prilikom dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović rekao je Srni “da je ova donacija mali znak podrške ljekarima i da je u trenutnim uslovima jako bitna za kovid ambulantu.”

Kako to da istovremeno realizujemo projekat “Pametni grad Istočno Sarajevo” sa pametnim klupama, rasvjetom i prevozom, dok s druge strane Domu zdravlja Istočno Sarajevo za normalan rad u 21. vijeku potreban je računar!

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *