Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi

Piše: Đorđe Vučinić/ Blog

Crna Gora usvojila je izmjene u oblasti porodičnog prava, te uvela istopolne brakove.

Zakonom regulisanim istopolnim brakom ona je ušla u društvo Španije, Portugala, Slovenije, Irske, Danske, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Belgije, Francuske, Holandije i Luksemburga.

Da li je Milo Đukanović dao još jedan ustupak svojim prijateljima/mentorima sa Zapada, pa nakon referenduma iz 2006. godine, raznih “državnih udara”, ulaska u NATO pakt i priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova pokušao dodatno da učvrsti svoj položaj i dobije dodatnu podršku ili je Crna Gora stvarno postala “evropski-moderna” država, vrijeme će kazati.

Možda je ovo jedna od usluga koju Crna Gora mora učiniti da bi uspješno donijela novi zakon o vjeroispovijesti?

Do juče se mislilo da je Valtazar Bogišić, tvorac Opšteg imovinskog zakonika za Crnu Goru iz 1888. godine učinio dobru stvar kada je kodifikujući građanski zakonik izostavio nasljedno i porodično pravo zato što se nedugo zatim izgubilo plemensko uređenje porodice i zadruge.

Ipak, od danas Crna Gora ima novi institut u porodičnom pravu – istopolne brakove, izmjenu kakvu ni za 1000 godina Valtazar Bogišić, Srbin katolik iz Cavtata, sigurno ne bi predvidio.

Pored zatvorenih granica ili otvorenih za mnoge zemlje Evrope, ali ne i za Srbiju, a za BiH sa posebnim uslovima, Crna Gora nastavila je da iznenađuje.

Ako ništa, oni koji su planirali da ljetuju na mediteranskoj klimi, nisu ostali uskraćeni za aranžman, s obzirom da Trebinje ima takvu klimu. U okviru kampanje “Ljetuj u Trebinju”, prema podacima gradske turističke organizacije, zabilježeno je preko 10.000 prijava za turističke vaučere od 150KM.

Ipak, prema pisanju portala Capital, banjalučki (Vladini) vaučeri od 100KM doživjeli su fijasko, jer su građani Srpske uzeli “tričavih” 1,7% od emitovanih vaučera.

Vjerovatno narod nema dovoljno novca jer se prave privatne robne rezerve u svakom dobrostojećem domaćinstvu širom RS, a imajući u vidu kakva je situacija bila sa zatvaranjem granica , te da bismo u nekom narednom scenariju mogli da ostanemo bez humanitarne pomoći drugih zemalja, pošto robne rezerve Republike Srpske ne postoje, ništa nije isključeno.

Oni koji su nekako pregurali krizna vremena, mjesece bez posla i primanja, a takvih je dobar dio naše Srpske, njima sigurno nije do putovanja i turizma, a pogotovo ne u uslovima pod kojima se mogu koristiti vaučeri.

vauceri

Srećom pa je kod nas u Republici Srpskoj pokušano poboljšanje u oblasti turizma, a da se u porodicu nije diralo. Osim što su ponekad čitave porodice primorane da idu “trbuhom za kruhom” po bijelom svijetu i što nam se svake godine sve manje i manje đaka upisuje u škole, a država reaguje u fazonu: “Biće bolje (ali samo nama)”.

Republika Srpska još nije imala ni paradu LGBT zajednice, kako to vole nazivati “paradom ponosa”, pa se nadam da smo i dalje daleko od pokušaja da se zakon o istopolnim brakovima uvede kod nas, ali ništa nije isključeno, s obzirom da smo prodali i kosti iz Jasenovca, najvećeg stratišta našeg naroda, a nedavno i potpisali dokument kojim smo bukvalno poslali zahtjev kao onaj za prijateljstvo na društvenoj mreži Facebook – za članstvo u NATO paktu.

82_big

I sve to zarad šake vlasti i moći pojedinaca. Zato ništa više nije isključeno.

Ali, nek’ smo zdravo. Samo nek’ se ne puca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *