Sud ostavio da Jahorinom „gazduju“ dvije službene turističke organizacije

Turistička organizacija „Jahorina“ pokušala je preko Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu da iz poslovnog registra obriše „Turističku organizaciju opštine Pale“, ali bezuspiješno, čime se pravni rat dvije organizacije nastavlja.

Sredinom 2019. godine odbornici u skupštini opštine Pale u kojoj SNSD ima većinu su donijeli odluku o osnivanju “Turističke organizacije opštine Pale”, pozivajući se na Statut opštine.

Taj Statut je oboren na Ustavnom sudu Republike Srpske koji je svojom odlukom zaključio kako opština Pale nema nadležnost i u oblasti turizma, već isključivo grad Istočno Sarajevo.

Upravo na osnovu te odluke su iz TO Jahorina tražili da se TO opštine Pale izbriše iz privrednog registra.

Smatrali su kako je Statut opštine Pale koji je sadržavao osporene odredbe predstavljao osnov za upis u registar.

Ustavni sud je utvrdio da je u ingerenciji Grada Istočno Sarajevo da izvršava sve nadležnosti koje su dodjeljene opštinama na području Grada u oblasti trgovine i turizma, u skladu sa čim opština Pale nije bila ovlašćena da Statutom uredi pitanja trgovine i turizma“, naveli su u svom prijedlogu.

Međutim, zahtjev ocijenjen kao neblagovremen i neosnovan.

Zahtjev za brisanjem upisa u registar podnesen je 5. marta 2021. godine, a upis osnivanja je izvršen 20. novembra 2019. godine. Dakle, od momenta upisa, do momenta podnošenja zahtjeva je prošlo više od jedne godine“, stoji u Rješenju suda u kojem se podsjeća kako je rok za podnošenje zahtjeva najkasnije godina dana.

Da će Ustavni sud samo produbiti sukob, portal CAPITAL je najavio još u novembru prošle godine u tekstu „Turistički rat oko Jahorine završio na Ustavnom sudu Srpske“.

Naime, pojednostavljeno, prema toj Odluci Opština Pale nema nadležnosti u oblasti turizma, ali je imala pravo da osnuje turističku zajednicu. Tačnije, osporen je statut, ali ne i Odluka o osnivanju, a na šta se pozvao i Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu.

Odluka kojom je osnovana Javna ustanova Turistička organizacija opštine Pale“ nije osporena u postupku pred Ustavnim sudom Republike Srpske, niti je podnosilac dokazao da je osporena u postupku pred drugim sudom. Sve i da je zahtjev blagovremen, morao bi biti odbijen kao neosnovan“, stoji u presudi Okružnog privrednog suda.

Inače i jedna i druga organizacija se prvenstveno bore za prevlast nad Jahorinom i visokim prihodima od boravišne takse koja se ubire na ovoj planini a koja se na godišnjem nivou kreće i do 700.000 KM.

Međutim, uskoro bi mogle da ostanu „praznih ruku“ ukoliko se donese ranije najavljeni posebni zakon za Olimpijski centar prema kojem bi prihodi od taksi, ostali njima.

IZVOR: CAPITAL/ D. Tovilović

Trenutno organizacija sa Pala naplaćuje takse od hotela „Termag“, „Vučko“ i „Lavina“, a turistička organizacija iz Istočnog Sarajeva naplaćuje taksu za područje koje pripada opštini Trnovo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *