Sud vraća obespravljene vatrogasce na posao! Utvrđeno da je gradonačelnik Ćurić kršio ljudska prava i vršio mobing

Osnovni sud u Trebinju je još jednom prvosnažnom presudom potvrdio da su trebinjski vatrogasci zaista bili obespravljeni i da borba koja traje već duže od godinu dana nije uzaludno. Današnjom presudom Osnovnog suda u Trebinju utvrđeno je da je Rješenje Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja, o prebacivanju vatrogasaca u Odjeljenje za civilnu zaštitu protivzakonito i u konkretnom slučaju, naložio Gradiu Trebinje da oštećenog Jova Bokuna vrati na radno mjesto koje je obavljao u Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici Trebinje. U Obrazloženju presude, između ostalog, stoji da je gradonačelnik Ćurić nesumnjivo vršio mobing nad Jovom Bokunom, što potvrđuje ono o čemu je Din Tešić, pravni zastupnik obepravljenih vatrogasaca sve vrijeme govorio. On za internet magazin ‘‘Moja Hercegovina‘‘ kaže da je današnja presuda završni čin predstave koju duže od godinu dana pravi Grad Trebinje na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem. Oštećeni Jovo Bokun rekao je za naš magazin da očekuje da gradonačelnik Ćurić bez odlaganja postupi po ovoj presudi i da konačno počne poštovati zakon.

Osnovni sud u Trebinju, sudija Milena Kundačina, u pravnoj stvari tužioca Jova Bokuna iz Trebinja koga zastupa punomoćnik Din Tešić protiv tuženog Grada Trebinja koga zastupa Pravobranilaštvo Republike Srpske, radi poništenja i isplate umanjene plate, nakon održane usmene, glavne i javne rasprave donio je presudu da se Rješenje gradonačelnika Mirka Ćurića poništava kao nezakonito te se tuženi Grad Trebinje obavezuje da vrati tužioca Jova Bokuna na radno mjesto Zamjenik vođe smjene – rukovodilac gašenja požara u Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici Trebinje. U presudi se navodi i da se Grad Trebinje obavezuje da Jovu Bokunu isplati razlike imeđu isplaćene plate na radnom mjestu Operater za sprovođenje mjera i zadataka Civilne zaštite i plate koju bi trebao ostvariti kao Zamjenik vođe smjene – rukovodilac gašenja požara u iznosu od 3.024,80 KM sa zateznom kamatom počevši od 21.2. tekuće godine pa do konačne isplate, kao i da Grad Trebinje naknadi troškove parničnog postupka. Ovo, između ostalog, stoji u Presudi Osnovnog suda u Trebinju, a koja je još jedna u nizu u borbi koju dio trebinjskih vatrogasaca vodi predvođen advokatom Dinom Tešićem.

Din Tešić kaže za naš magazin da je ovom presudom potvrđeno da su prekršena ne samo radnička prava vatrogasaca, već i osnovna ljudska prava.

‘‘Današnja presuda je samo završni čin jedne predstave koja je trajala godinu i nešto dana, a kojom dokazujemo da smo sve vrijeme bili u pravu kada smo iznosili činjenice u toku postupka i nesavjesno ponašanje sa suprotne strane. Iz presude je vidljivo da je došlo do više povreda ljudskih prava mojih klijenata, ne samo radnog prava već i ljudskih i osnovnih prava gdje su vatrogasci u Trebinju zastrašivani, omalovažavani, a tokom sudskog postupka su dokazi ili pretežan dio dokaza sakrivani od suprotne strane, a sve ove činjenice jasno utvrđuje i cijeni u pravom svjetlu sud. Ovim putem skrećemo pažnju da ipak postoji određeno svjetlo nade u bosanskohercegovačkom pravosuđu, da možete, iako treba određeno vrijeme, da dođete do pravde pred sudom‘‘, rekao je Din Tešić za MH.

Jovo Bokun, vatrogasac koji će, sudeći po prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Trebinju, biti vraćen na radno mjesto s kojeg je nezakonito sklonjen, podsjetio je javnost na činjenicu da borba njegovih kolega i njega traje od sredine 2022. godine posvetivši ovu presudu svim kolegama koji nisu posustali u pravnoj borbi, ali i onima koji nisu izdržali pred pritiscima i zastrašivanjem. Ovu pobjedu, kaže on, posvećuje i kolegama vatrogascima iz Vlasenice koji su suočeni sa sličnim problemom i koji takođe vode pravnu borbu predvođeni advokatom Dinom Tešićem.

‘‘Naša borba za narušena radnička prava je počela sredinom 2022. godine kada smo tražili zakonsku naknadu od 15% koja nam pripada za radno mjesto sa povećanim rizikom na radu. Kolektivnim ugovorom nam je propisana 4. platna grupa, ali 15% nismo dobili, zbog lične procjene gradonačelnika da nam je plata previsoka. Svoja prava koja su Vlada RS i Sindikat uprave RS obezbjedili vatrogascima, mi smo morali zatražiti putem suda. Od tada su mnogi vatrogasci pretrpili velike pritiske, ucjene i prijetnje da odustanu od te borbe. Prijećeno nam je prebacivanjima na druga radna mjesta koja su znatno manje plaćena ukoliko budemo insistirali na sprovođenju zakona i na isplatu plate u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom. Od 19 kolega koji su krenuli u tužbe samo 6-7 nas (uz određene oscilacije) je istrajalo i pokazali smo da je pravda ipak dostižna. Ovu pobjedu prije svega posvećujem svojim kolegama iz tužbe koji su pokazali zajedništvo i ipak izdržali kada je bilo najteže. Posvećujem je i kolegama u Vlasenici koji prolaze pravu Golgotu. Posvećujem je i našim kolegama u Trebinju koji su se morali povući iz tužbe zbog ogromnih pritisaka, ali i svim časnim vatrogascima u Republici Srpskoj koji ovaj plemeniti poziv obavljaju hrabro i dostojanstveno. Od Gradonačelnika očekujem da bez odlaganja postupi po ovoj presudi i da time pokaže da za njega zakon nije mrtvo slovo na papiru kao što je to bilo do sada, jer primanja radnika nisu stvar lične procjene, nego predmet dogovora ugovornih strana. Takođe, mogu postojati određena zadovoljstva i nezadovoljstva nečijim primanjima, ali uprava i službe koje primjenjuju propise iste mora i poštovati u slučaju prava radnika. Hvala advokatu Dinu Tešiću‘‘, rekao je Jovo Bokun za internet magazin ‘‘Moja Hercegovina‘‘.

Podsjećamo, ovo je četvrta presuda u predmetima koji se vode pred Osnovnim sudom u Trebinju, a koji se tiču pravne borbe obespravljenih vatrogasaca zastupanih od strane advokata Dina Tešića, a sve dosadašnje presude donesene su u korist vatrogasaca. Nakon donošenja prve od presuda, oštećeni vatrogasac Miodrag Ćaćić pozvao je gradonačelnika Ćurića da iz moralnih razloga podnese ostavku i na taj način pruzme odgovornost i prizna krivicu, ali gradonačelnik Ćurić na to nije ni pomislio, kao što vjerovatno neće ni nakon najnovije presude, niti ukoliko, a kako stvari stoje to je izgledan scenario, svi ostali predmeti budu doneseni u korist vatrogasaca…

IZVOR: Moja Hercegovina/Igor Svrdlin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *