SUĐENJE BRANISLAVU ZELJKOVIĆU I OSTALIMA: Da li je podmićivanje obavljeno pod nadzorom Nenada Stevandića?

Prema izvorima Žurnala, upravo zbog primopredaje novca u stranačkim prostorijama, na meti Republičkog javnog tužilaštva vrlo lako bi se mogla naći i „Ujedinjena Srpska“ i njen lider Nenad Stevandić. Prema našem izvoru, postoje sumnje da je Zeljković novac od Markovića, ali i od Bojića i Dubravca, uzimao u stranačkim prostorijama po nalogu partijskog šefa, što bi trebalo da dokaže istraga o novčanim transakcijama i uplatama na račun stranke, ukoliko istraga krene i u tom smjeru.

 

piše: Ljiljana Kovačević/zurnal.info

 

Kada je 15. septembra 2021. godine oko 11.30 sati policija upala sa nalogom za pretres u Institut za javno zdravstvo RS (IJZ) u Banjaluci, tadašnjeg direktora Branislava Zeljkovića pozvala je službenica u Institutu, a on je poručio da ’dolazi brzo’. Međutim, više se nije javljao na telefonske pozive.

 

Tek četiri sata kasnije, u 15.35 sati, poslao je SMS poruku sadržaja: Tek sam sad uhvatio mrežu. Javite kolegama iz MUP-a RS da sam van BiH na pregledu’“, izjavila je tužiteljka Republičkog javnog tužilaštva Sanja Tadić-Stojisavljević u nastavku suđenja u predmetu „Korona ugovori“ održanom 13. februara u banjalučkom Okružnom sudu.

 

MASKE SKUPLJE 1500%

 

Zapravo, Zeljković je, prema izvorima Žurnala, znao da će policija doći taj dan, kao i da postoji nalog za njegovo hapšenje, pa je pobjegao u Beograd, pod izgovorom da ide na ljekarski pregled, nadajući se da će ga njegovi politički pokrovitelji iz vlasti zaštititi od hapšenja. U Beogradu je tog 15. septembra 2021. godine bio i Zeljkovićev stranački šef, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je tamo prisustvovao proslavi Dana srpskog jedinstva. Kada je postalo jasno da ga ne mogu spasiti ni odlazak u Beograd ni navodni ljekarski pregled, ali ni pritisci pojedinih političara na Republičko javno tužilaštvo, Zeljković se vratio u BiH, gdje je u kasnim večernjim časovima uhapšen na graničnom prelazu Gradiška. Nije se predao, kako je to ranije objavljeno u medijima, već je uhapšen.

 

Branislav Zeljković i još četvorica optuženih u „Korona nabavkama“ optuženi su da su za vrijeme pandemije Covid-19 malverzacijama u javnim nabavkama medicinske opreme oštetili budžet Republike Srpske za više milion i 300 hiljada KM. Zeljković je optužen i za primanje mita. Osim njega, optužnica je podignuta protiv direktora banjalučke firme „Procontrol“ Slavka Bojića, direktora „Promedinga“ iz Laktaša Dragana Dubravca, direktora turističke agencije „Travel for fun“ iz Banjaluke Saše Markovića i bivšeg direktora „Sineks laboratorija“ Sanija Crljića.

 

U Republici Srpskoj je 3. aprila 2020. godine uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa. To je trebalo da znači brže donošenje propisa i uredbi sa zakonskom snagom kako bi se entitetske vlasti efikasnije nosile s pandemijom. Ispostavilo se, međutim, da je vanredno stanje omogućilo mnogima da tokom pandemije iz budžeta nezakonito izvuku milione maraka pod egidom hitnih nabavki medicinske i zaštitne opreme. Da su „korona nabavke“ često bile „lov u mutnom“, na suđenju Zeljkoviću i ostalima potvrdio je svjedok Dragan Obradović, načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u IJZ RS.

 

On je naveo da je, prema zaključku Vlade RS, IJZ bio zadužen za sve javne nabavke za potrebe zdravstvenog sistema RS, otkrivajući da je Komisija za nabavke kompletnu dokumentaciju o nabavkama dobijala retroaktivno, sa već potpisanim ugovorima na kojem je bio faksimil direktora Branislava Zeljkovića. Riječju, Zeljković je sve unaprijed dogovarao, a Komisija je služila samo da to formalno potvrdi.

 

Kada je riječ o nabavci 50 hiljada medicinskih zaštitnih maski, koje se pominju u optužnici, Obradović je naveo da je ponudu prvo dala Bojićeva firma “Procontrol”, da bi potom bila dostavljena ponuda grupe ponuđača – odnosno “Procontrol”-a i “Promeding-a”, što je suprotno odredbama o pregovaračkom postupku Zakona o javnim nabavkama RS.

 

„Tada je već bila završena nabavka. Dobio sam predmet i sva akta su bila završena, pa čak i ugovor. Tu su bili i zapisnici i sve“, rekao je Obradović.

 

Već tada mu se upalila „crvena lampica“, a odlučio je da više ne bude sudionik tako osmišljenog procesa javnih nabavki kada se IJZ medicinska odjela počeo da nabavlja od turističke agencije „Travel for fun“. O obimu korupcije govori i podatak da su nabavne cijene zaštitnih maski uvećane desetine puta.

 

Tužiteljka Sanja Tadić-Stojisavljević tvrdi da Republičko javno tužilaštvo raspolaže vjerodostojnim i kredibilnim dokazima da je Zeljković počinio najteži oblik krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

 

Novac svih građana Republike Srpske, u jednom teškom periodu, korišten je neracionalno. Ukupna šteta pričinjena budžetu iznosi preko 1,3 miliona KM“, kazala je tužiteljka.

 

Ona je na prethodnom ročištu, održanom 6. februara, izjavila kako se Zeljković tokom saslušanja u istrazi branio da „nije znao“ šta se dešavalo u IJZ RS, iako je bio prvi čovjek te javne ustanove?!! Tužiteljka je otkrila da su među dokazima koje posjeduje protiv Zeljkovića i viber poruke, koje su otkrile da Zeljković nije govorio istinu kada je tvrdio da Bojića ne poznaje i da je s njim komunicirao samo putem e-maila.

 

„Forenzičkim vještačenjem poruka pribavljenih od Vibera Luksemburg iz telefona optuženih, jasno se vidi da se Bojić dva dana prije obratio Zeljkoviću za nabavku 50.000 maski. Tada je Zeljkoviću napisao, citiram: Samo nigdje ne idi sa cijenom, dok se ne definišete, na šta je Zeljković odgovorio potvrdno“, naglasila je Tadić – Stojisavljević.

 

Poručila je da će tužilaštvo dokazati da je odluka o pokretanju ove javne nabavke donesena tek nakon što su dogovor o njoj postigli Zeljković i Bojić, a kao posebno problematično istakla je to što se Bojićeva firma „Procontrol“ bavi inžinjerskom djelatnošću i uopšte nema dozvolu za prometovanje medicinskih sredstava. Osim ugovora, tenderske dokumentacije, tokova novca potvrđenih putem bankarskih transakcija, viber prepiske, Zeljkoviću u prilog ne idu ni izjave ostalih optuženih koje su dali tokom istrage.

 

Tako je optuženi Dragan Dubravac izjavio da je Bojić od njega tražio da „nekome da 85.000 KM“, nakon što na njihov račun legne novac od IJZ RS.

 

Nakon što je Institut uplatio iznos, Dubravac je prema uputama Bojića novac dao Biljani Amidžić, što će ona potvrditi tokom saslušanja u svojstvu svjedoka“, rekla je republička javna tužiteljka.

 

Zeljkovića posebno tereti izjava vlasnika turističke agencije „Travel for fun“ Saše Markovića, koji je priznao tužilaštvu da je po osnovu nabavke medicinskih odjela Zeljkoviću u prostorijama stranke Ujedinjena Srpska isplatio 250.000 maraka.

 

KO JE ZNAO ZA PODMIĆIVANJE?

 

Prema izvorima Žurnala, upravo zbog primopredaje novca u stranačkim prostorijama, na meti Republičkog javnog tužilaštva vrlo lako bi se mogla naći i  „Ujedinjena Srpska“ i njen lider Nenad Stevandić. Prema našem izvoru, postoje sumnje da je Zeljković novac od Markovića, ali i od Bojića i Dubravca, uzimao u stranačkim prostorijama po nalogu partijskog šefa, što bi trebalo da dokaže istraga o novčanim transakcijama i uplatama na račun stranke, ukoliko istraga krene i u tom smjeru. Stevandić je za vrijeme pandemije korona virusa bio Šef tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

Odbrana optuženih demantovala je sve navode tužilaštva, postupke svojih branjenika pravdali su vanrednim okolnostima, pritiskom, strahom od korona virusa, hitnošću, nuždom, „divljim zapadom“ na tržištu medicinske robe… Advokati su na poslednjem suđenju govorili i o iznosima nabavki koji su „neosnovano napucavani“, a cijeli slučaj su pokušali predstaviti i kao zavjeru protiv njihovih klijenata i postojanju „frapantnih podataka o onima koji su kumovali optužnici“.

 

Iz tužilaštva je ranije saopšteno da je nakon provedene vrlo složene istrage, a na osnovu više od 2.000 materijalnih dokaza, saslušanja stotinu svjedoka, provođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijskih vještačenja, te brojnih drugih dokaza, utvrđeno ne samo grubo kršenje procedura javnih nabavki, već i koruptivne radnje Branislava Zeljkovića i ostalih osumnjičenih. Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenima, Zeljković je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i „Travel for fun” od 578.780 KM, Slavku Bojiću i „Procontrol“ od 241.562 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratoriji“ od 28.700 KM, navedeno je u optužnici.

 

Tužilaštvo je najavilo da će tokom postupka saslušati 70 svjedoka i izvesti više od 2.400 materijalnih dokaza. Ukoliko se dokaže krivica, tužilaštvo je zatražilo da se od optuženih oduzme imovinska korist od blizu milion maraka.

 

Zeljković je, prije nego što je kao kadar US u aprilu 2019. godine imenovan za direktora IJZ RS, bio na funkciji izvršnog direktora za ugovaranje zdravstvenih usluga i javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Sa te funkcije je smijenjen u februaru 2019. godine zbog afere „Pelene“ (nabavka nekvalitetnih pelena iz Albanije za teške bolesnike i osobe sa invaliditetom).

 

Izvori Žurnala navode da je Zeljkovićeva karijera napredovala zahvaljujući, prije svega, njegovoj supruzi Mireli Kajkut-Zeljković. Ona je zajedno sa Stevandićem 2015. godine napustila SDS i učestvovala u formiranu Ujedinjene Srpske. Nakon što se ta stranka priklonila vladajućem bloku u RS, u partiju je učlanila i muža Branislava, čija je karijera počela naglo da napreduje. Sve do trenutka kada se zbog „korona nabavki“ završio iza rešetaka.

 

Hapšenje i višemjesečni pritvor Zeljkovića nisu omeli njegovu suprugu Mirelu u političkom angažmanu, pa je tako na prošlogodišnjim opštim izborima osvojila novi mandat u Narodnoj skupštini RS. Zeljkovićev stranački šef Stevandić je dobio funkciju predsjednika Narodne skupštine RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *