Сре. дец 6th, 2023

Sumnjiv još jedan tender za nabavku ličnih karata i vozačkih dozvola u BiH težak 30 miliona KM

11.01.2019., Split - BiH osobna islaznica. "n"nPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nabavljaju skoro dva miliona ličnih karata i 1,2 miliona vozačkih dozvola. Da li je i ovaj sumnjivi tender skrojen za Muhlbauer?

 

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BIH (IDDEEA) 11. avgusta ponovo je raspisala tender za nabavku obrazaca ličnih karata i vozačkih dozvola u vrijednosti od 30,8 miliona maraka (30.899.145 KM) bez PDV-a.

 

Fokus.ba je uz pomoć portala Pratimotendere.ba došao u posjed tenderske dokumentacije kao i ostalih akata vezano za ovu javnu nabavku, u kojoj je vidljivo da je posrijedi još jedan sumnjiv tender. Naime, iz tehničke specifikacije se nazire diskriminacija ponuđača, a što je konstatovao i portal Pratimotendere.ba.

 

Inače, IDDEEA je prvobitno tender za nabavku obrazaca ličnih karata i vozačkih dozvola objavila 3. maja, nakon čega se oglasio Transparency International BiH koji je obavijestio javnost kako je to urađeno nakon što su predali nadležnom tužilaštvu dokumentaciju o nabavci vozačkih dozvola zbog mogućeg postojanja krivičnog djela.

 

 

Naime, IDDEEA je početkom ove godine dodijelila ugovor vrijedan 800.000 KM kompaniji Muhlbauer bez javnog nadmetanja, odnosno pregovaračkim postupkom. Kako su istaknuli, IDDEEA je pokušala iskoristiti zakonsku mogućnost da nabavi dodatne količine koje su koštale 10% vrijednosti osnovnog ugovora koji je istekao u decembru prošle godine, ali za to nisu ispunjeni zakonski uslovi.

 

– Dugo vremena su ugovori sa postojećim dobavljačem ličnih dokumenata u BIH Muhlbauer često zaključivani pregovaračkim postupcima bez učešća aktivne konkurencije. Tako je nabavka pasoša u martu 2017. godine vrijedna 9,4 miliona KM također provedena putem pregovaračkog postupka a svojevremeno je Ured za reviziju institucija BiH zaključio da je za nabavku ličnih dokumenata preko 100 miliona KM podijeljeno bez provedenog tendera – bio je komentar TI BiH u maju.

 

 

Čini se da se od ove namjere nije odustalo o čemu govore informacije koje je istražio Fokus. Naime, 4. avgusta je Ured za razmatranje žalbi BiH poništio ovaj tender iz 3. maja ocijenivši žalbu ponuđača “Infinity ADS” Banja Luka osnovanom odnosno da je predmet javne nabavke nejasan i dovodi u sumnju samu nabavku. I u ovom tenderu su sumnjive tehničke specifikacije jer su pojedine tačke ovog dijela tednera u suprotnosti jedna s drugom, posebno kada je riječ o softverskim zahtjevima. Ured za razmatranje žalbi je i prije ovog poništenja, tačnije 26. maja izdao rješenje kojim se poništavaju svi dokumenti za pregovarački postupak bez objave obavještenja.

 

Prema tehničkim specifikacijama najnovijeg tendera IDDEEA-e objavljenog 11. avgusta ponuđač kojeg će izabrati treba da isporuči obrasce ličnih karata i vozačkih dozvola sa memorijskim elementima. Kartice treba da važe minimalno 10 godina. Nabavlja se 1.930.000 obrazaca lične karte i 1.250.000 obrazaca vozačkih dozvola, a trebaju biti isporučivani na godišnjem nivou počevši od 2023. pa sve do 2026. godine.

 

Uvidom u ovaj dio tehničke specifikacije može se konstatovati da se traži isto ono što je odlukom Ureda za žalbe oporeno u prethodnom tenderu, a to je obaveza ponuđača da izvrši potpunu integraciju ponuđenih obrazaca u aplikaciju za upravljanje personalizacijom koju kupac posjeduje, dok se istovremeno traži da je prodavač obavezan da koristeći postojeću opremu u vlasništvu kupca i postojeću aplikaciju izvrši sva potrebna podešavanja i testiranja.

 

 

Dakle, opet se jedno kosi s drugim kako je ranije ustanovljeno u odluci Ureda za žalbe: Da li je potrebna integracija i razvoj ili samo testiranje i podešavanje u svrhu personalizacije.

 

Nezvanično, prema mišljenjima pojedinih eksperata s kojima smo komunicirali u tehničkoj specifikaciji krije se niz detalja koje može samo ispuniti Muhlbauer, dakle ponuđač s kojim IDDEEA ima dužu istoriju.

 

IZVOR: Fokus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *