NAŠ STAV: Sve naše kružne raskrsnice- Istočno Sarajevo

U Istočnom Novom Sarajevu danas počinju pripremni radovi na izgradnji kružne raskrsnice na ukrštanju ulica Vojvode Radomira Putnika i Vuka Karadžića, zbog čega će u narednom periodu na ovoj dionici puta biti izmijenjen režim saobraćaja, navedeno je na zvaničnoj stranici Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Iz Opštine je saopšteno da je izvođač radova na pomenutoj dionici preduzeće “Prijedorputevi” iz Prijedora.

Bitno je napomenuti da je još prije dvije godine, u maju 2018. godine ozvaničen početak radova na izgradnji istog kružnog toka (?!) najavljene vrijednosti od 155.000 KM. Dakle, riječ je o istom projektu čiji je početak radova ozvaničen još prije dvije godine.

Početak radova ozvaničili su vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, navodi SRNA.

Načelnik je tom prilikom rekao medijima da bi kružni tok, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, trebalo da bude završen do kraja godine, te naglasio da će tako biti obezbijeđeno brže i bezbjednije funkcionisanje saobraćaja, bez zastoja, napomenuvši da je pomenutoj raskrsnici sporno oko 70 kvadrata zemljišta, za čiju bi eksproprijaciju uskoro trebalo da dobiju saglasnost od pravobranioca i odluku Vlade Republike Srpske. 

Pitali smo načenika zašto se sa početkom izgradnje kružog toka čekalo dvije godine? Čim dobijemo odgovor objavićemo! Do tada pozabavićemo se ostalim najavljenim i realizovanim i u Republici Srpskoj popularnim izgradnjama kružnih raskrsnica.

Nešto ranije, u saobraćaj je pušten novoizgrađeni kružni tok na raskrsnici ulica Ive Andrića, Nikole Tesle i Vojvode Radomira Putnika, opština Istočno Novo Sarajevo čija je propisna izgradnja, odnosno širina saobraćajnih traka svojevremeno bila predmet negodovanja određenog broja stanovnika Istočnog Sarajeva.

Dalje, druga najfrekventnija regionalna saobraćajnica nalazi na području opštine Istočna Ilidža? Riječ je o dijelu ulice Ravnogorska iz pravca Kantona Sarajevo, gdje se ovaj magistalni put spaja sa ulicom Vojvode Radomira Putnika, ili raskrsnica Kula. Gužve na ovom dijelu puta godinama prave brojne probleme građanima Istočnog Sarajeva, ali i Sarajeva. Frekvencija vozila svakim danom je sve veća i izaziva saobraćajni kolaps, ne samo danima vikenda, kada stanovnici iz grada spas od zagađenog vazduha nalaze na obližnjim planinama, već i radnim danima kada je promet vozila najveći. Administrativne prepreke i/ili stranačka i druga neslaganje načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića i direktora “Puteva” Nenada Nešića još nije riješeno, pa se izgradnja kružne raskrsnice na ovom dijelu puta i te kako dovodi u pitanje.

SPIN INFO je pisao i o tome.

Osim toga, prije dvije godine spomenuta je i izgradnja kružnog toka kod tržnog centra “Tom” na području pomenute opštine o čemu danas posebno nema govora.

I godinama je tako tj. svake druge godine ili svake četvrte. Veliki broj projekata je ili planiran ili započet ili najavljen ili prolongiran, a da je efektivnost rada na niskom nivou, zavisno od jedne do druge lokalne zajednice, a građani postaju žrtve lažnih obećanja, koje doduše sami prihvataju.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *