Teče „krvava“ Prača- VIDEO

Rijeke u Bosni i Hercegovini sve češće obiluju otpadom, ponajviše zbog nemarnosti građana, ali i fabrika koje se ne obaziru na zaštitu životne sredine. Takav je slučaj i sa rijekom Pračom, čija voda, osim što je zagađena otpadom, periodično dobije crvenu boju. Stanovnici naselja Podgrab i Prača imali su više puta priliku da gledaju „krvavu Praču“.

Još uvijek nije sasvim poznato šta u toj mjeri zagađuje ovu rijeku, ali katkad i zaplaši stanovništvo. Ekološka inspekcija je o svemu obaviještena, ali više od toga nije se maklo. Kako saznajemo, voda još nije odnijeta na analizu, a dok se to ne dogodi samo možemo nagađati o čemu se radi.

Od kupališta do deponije

Rijeka Prača (61km) izvire na padinama planine Jahorine i značajna je lijeva pritoka rijeke Drine. Poznata je po HE u Mesićima koja postoji od 1950. godine, ali i HE „Dub“ izgrađenoj 2016. godine u blizini Rogatice. Kao takva predstavlja osnovu za razvoj privrede na tim prostorima. Bila je poznata i po turizmu, te su nekada i kupači uživali na ovoj rijeci. Danas se mogu ugledati prizori smeća zaglavljenog među granjem, dok je kupalište „Kazani“ odavno zatvoreno. Plašeći se za zdravlje zbog mogućih zaraza, kupači zaobilaze ovu nekada poprilično čistu rijeku.

„U ljeto 2015. godine, kada sam se kupao u rijeci Prači, dobio sam stafilokoku na grlu, dok je moja prijateljica poslije kupanja u istoj dobila infekciju oka. Stanje je s godinama sve gore, stoga više ne idemo na rijeku Praču“, kazao nam je Aleksandar.

Glavna preokupacija u posljednje vrijeme je neobična crvena boja rijeke. Dok jedni smatraju da je zagađivač mesna industrija „Paniflex“, čija se dva objekta nalaze neposredno uz obalu rijeke Prače, drugi sumnjaju na fabriku „Novorez“ koja prerađuje drvo, a čija su postrojenja, takođe uz obalu.

“Fabrika Novorez vrši parenje bukve, vrlo moguće da tu vodu ispuste u rijeku, a da zaobiđu svoje filtere, ali to je jedna od opcija, neka se time bave nadležni”, rekao je mještanin.

Do zvaničnog stava fabrike “Novorez” nismo uspjeli da dođemo. Svi telefonski brojevi koje smo pronašli bili su nepostojeći.

Međutim, iz „Paniflexa“ su odbacili mogućnost da oni zagađuju rijeku. Kako su kazali, fabrika ima najsavremeniji uređaj za dekantiranje oseke i za prečišćavanje otpadnih voda u biorotoru, koji vrši prečišćavanje vode na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou i u prirodu ispušta vodu koja ne ugrožava prirodni ekosistem.

Šef komunalne policije u opštini Pale Srđan Šarac kratko je kazao kako je upoznat sa problemom zagađenja rijeke Prače, ali da ne zna za to da se u rijeci povremeno pojavi crvena boja.

O ovom slučaju je obaviještena i Ekološka inspekcija grada Istočnog Sarajeva, koja je problem proslijedila dalje.

„Prijava je upućena Republičkom zavodu , jer je ovakav problem definisan Zakonom o vodama, pa se nadamo da će isti biti i riješen“, rekao je Dragomir Kosorić, ekološki inspektor.

„Krvavi ponedjeljak“

Naime, sve je počelo 12. avgusta ove godine i od tada, kako saznajemo, svakog ponedjeljka Prača poprimi crvenu boju. Mještanima je to postalo sumnjivo, a pošto podršku vlasti još uvijek nemaju, odlučili su da sami pokušaju riješiti problem. Ukoliko se nešto uskoro ne učini, odnijeće, kažu, sami uzorak vode na analizu, za šta im je potrebno oko 200 KM.

Sumnjamo i na to da se radi o izlivanju krvi, nekog otpada ili čega već. Iskren da budem, plašimo se i eventualnih zaraza, tako da moramo nešto učiniti“, zaključio je zabrinuti mještanin.

„Mislim da Paniflex nije krivac, jer se problem dešava u Podgrabu, ili čak niže uz rijeku Praču, moguće da se dovozi otpad, ali, evo još uvijek ništa ne znamo“, kaza je Jelena Golijanin – Subotić.

Inače, rijeka Prača izuzetno je bogata ribom, ali ova situacija u svakom slučaju može ozbiljno naštetiti ekosistemu. Osim ribe, nerijetko se nađu i divlje patke, ali i pokoja čaplja. Problem je većih razmjera i zbog toga što žitelji rijeku koriste za napajanje stoke, a od kupališta odavno nema ništa. Ribarsko udruženje je takođe razočarano, ali i zabrinuto novonastalom situacijom.

Stručnjaci kažu da crvena boja u rijeci može imati različite uzroke, ali da se bez analize ništa preciznije ne može znati. Ako je bilo erozije oko obale, kažu, velika količina zemlje u vodi može uzrokovati crvenu boju.

Takođe, ako je suša, onda je moguće da je kiseonik iz vode istrošen, pa se remeti balans bakterija u vodi. One bakterije koje vole da nemaju kiseonika se nemnože, a neke od njih mogu biti crvene. Zagađenje boksitom, pojašnjavaju, može imati isti efekat. Ne odbacuju mogućnost da je zagađivač neka od fabrika.

Gornji tok čist, ali neiskorišćen

Prača je u gornjem toku izrazito brza planinska rijeka te se dugo govorilo o njenom hidropotencijalu. Delegacija opštine Pale je poslije posjete Pragu, 2014. godine dogovorila investiciju od 4,5 miliona KM za izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Prači u mjestu Vrhprača. Navodno je i kompletna dokumentacija bila završena, pa se izgradnja planirala za 2015. godinu. Vlada Češke Republike je planirala provesti vodovod sa Jahorine i obezbijediti kvalitetno vodosnadbijevanje na uštrb upotrebe svog hidropotencijala. Uveliko se govorilo o privrednom procvatu tog mjesta, ali je na kraju rijeka Prača ostala netaknuta. Danas više niko ne priča o ovom projektu, ne zna se da li je češka investicija ikada stigla u Bosnu i Hercegovinu, niti lokalne vlasti žele da govore o tome, što je i očekivano jer se paljanska vlast odavno promijenila.

Prava je tragedija što rijeka sa ovakvim hidropotencijalom i prirodnim ljepotama doslovno propada iz godine u godinu, očigledno zbog ljudskog faktora i nezainteresovane vlasti. Prava je rijetkost da se stanovnici nekog mjesta kroz koje protiče rijeka ne mogu čestito osvježiti i okupati u vrelim ljetnim danima. Jedno je sigurno, zaboravljena Prača, krvave ili ne, i dalje će prkosno teći.

IZVOR: DIREKT /Nikola Vuksanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *