Пет. сеп 22nd, 2023

TREBINJE: Izgradnja bolnice paravan za pogodovanje vlasnicima lokalnih građevinskih firmi

Lokalne vlasti su svjesno sudjelovale u nezakonitim radnjama republičkih vlasti. Kojima je, po tvrdnji aktivista, izgradnja bolnice samo paravan za pogodovanje vlasnicima lokalnih građevinskih firmi, koje će na ovom zemljištu graditi stanove te ih zbog atraktivne lokacije prodavati po najvišim cijenama. Što nas ponovo vodi do sistemske korupcije, kao izvorišta problema.

IZVOR: Antikorupcija/foto: Direkt

Aktivisti Pokreta za restituciju Trebinje su početkom ove godine podnijeli zahtjev za inspekcijsku kontrolu, Građevinskoj inspekciji Inspektorata Republike Srpske – odjeljenje Trebinje, u kojem je zatražena kontrola ispravnosti izdavanja lokacijskih uslova koje je izdao Grad Trebinje na zahtjev Javne Zdravstvene ustanove Bolnica Trebinje.

 

Pokret za restituciju

Podsjećamo, radi se o lokacijskoj dozvoli za izgradnju nove bolnice u Trebinju na zamljištu koje je davne 1963. godine arondacijom oduzeto tadašnjim  vlasnicima. Oduzeto je isključivo za poljoprivredne svrhe i za druge namijene se nije moglo koristiti.

Prva radnja u realizaciji nezakonitih planova je bio zahtjev za utvrđivanjem vlasništva nad tim zemljištem upućen od strane Pravobranilaštva Republike Srpske sa sjedištem zamjenika u Trebinju, nakon čega je republička Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove donijela rješenje kojim se vlasništvo nad ovim zemljištem prebacuje sa državnog na entitetski nivo i izvršila njegovu uknjižbu.

Ove radnje provedene su bez obzira što je na snazi Zakon o zabrani upravljanja državnom imovinom koji je donio Visoki predstavnik, a od samog početka provođene su u velikoj tajnosti, bez informiranja javnosti, s namjerom da izdata dokumentacija u tajnosti postane zakonski pravomoćna a zaintersirana javnost time onemogućena da pokreće upravne sporove i ulaže žalbe na donesena rješenja i odluke.

U zahtjevu građana za inspekcijskim nadzorom istaknuto je kako je prema važećem urbanističkom planu Trebinja iz 2015. godine, čije je važenje odlukom Skupštine produženo do 8.2.2023., područje za koje je izdata lokacijska dozvola označeno kao poljoprivredno zemljište. Također, naveli su da za  ovaj objekat ne postoji izrađen regulacijski plan.

U martu su republički građevinski inspektori izvršili vanredni inspekcijski nadzor, nakon kojeg su izdali rješenje kojim se Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nalaže da lokacijske uslove izdate investitoru 1.9.2022. godine uskladi sa Zakonom ili ih proglasi nevažećim. Rok za izvršenje naređenog bio je šezdeset dana a Ministarstvo je bilo dužno da o poduzetim mjerama obavijesti Republičkog urbanističko-građevinskog inspektora u roku od tri dana po njihovom poduzimanju.

 

U obrazloženju rješenja je navedeno kako Urbanistički plan Grada Trebinja koji je bio na snazi u momentu izdavanja lokacijskih uslova nije usaglašen sa Prostornim planom Grada Trebinja, a po zakonu, pri izdavanja lokacijskih uslova obveza je primjenjivanje plana višeg reda, odnosno Prostornog plana. Aktivisti su tada saznali da su lokacijski uslovi izdati još u septembru prošle godine a da je u novom Prostornom planu sporno područje identifikovano kao urbano područje namjenjeno za izgradnju bolnice, odnosno zemljište posebne namjene-gradilište, do privođenja istog trajnoj namjeni, što znači da je izvršena njegova prenamijena iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Na ovaj način lokalne vlasti su svjesno sudjelovale u nezakonitim radnjama republičkih vlasti. Kojima je, po tvrdnji aktivista, izgradnja bolnice samo paravan za pogodovanje vlasnicima lokalnih građevinskih firmi, koje će na ovom zemljištu graditi stanove te ih zbog atraktivne lokacije prodavati po najvišim cijenama. Što nas ponovo vodi do sistemske korupcije, kao izvorišta problema.

Rješenje je doneseno nakon detaljne analize kompletne dokumentacije, kojom je utvrđeno da uz zahtjev za izdavanje lokacijskih uslova nisu predočene izjave vlasnika susjednih parcela.

Obzirom na to da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u provođenju naredbe mora birati između usklađivanja lokacijskih uslova sa zakonom ili njihovog poništavanja,  vlastima Republike Srpske ne preostaje ništa drugo nego na kraju ipak pitati građane za njihovo mišljenje. Tako bi barem trebalo biti po zakonu. Međutim, do sada su sve potrebne dozvole ishodovane protuzakonito, bez obzira na apel građana da se tome stane u kraj.

Ali, bez obzira na političku moć koja u ovom trenutku stoji iza takvih odluka, na kraju će neko za svo to bezakonje morati odgovarati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *