29/02/2024

Trebinjski vatrogasci i dalje u nemilosti gradonačelnika Mirka Ćurića: Nastavljen bezočan obračun sa onima koji ne odustaju od svojih prava!

Trebinjski vatrogasci oglasili su se ponovo na društvenoj mreži Fejsbuk tvrdeći da Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja nastavlja obračun sa pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje koji nisu pristali na ucjene i odustali od borbe za svoja prava koja im garantuje Kolektivni ugovor čiji je potpisnik sam gradonačelnik Trebinja?!
Odlukom gradonačelnika, još jedan pripadnik TVSJ Trebinje prebačen je u gradsku Civilnu zaštitu iako je prije mjesec dana prošao kompletan sistematski ljekarski pregled te dobio potvrdu da je sposoban za posao vatrogasca?! Objavu trebinjskih vatrogasaca prenosimo u cjelosti i bez izmjena.

 

Nastavljen progon

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nastavio je da se bezočno obračunava sa pripadnicima Teritorijalne Vatrogasno Spasilačke jedinice Trebinje koji mu nisu po volji, tj sa onima koji nisu odustali od potraživanja svojih zakonom zagarantovanih prava zasnovanih na PKU koji je upravo sam Gradonačelnik potpisao sa gradskim sindikatom, a prije nešto manje od godinu dana i ministrica Uprave i lokalne samouprave sa Sindikat uprave Republike Srpske – Синдикат управе Републике Српске.

 

Naime, i pored apela od strane Udruženje profesionalnih vatrogasaca spasilaca Republike Srpske upućenog javnosti i Predsjedniku Republike Srpske, kao i apela gospodina Boža Marića, predsjednika Sindikata Uprave, pa čak i nakon velikog zgražavanja većine naših sugrađana, Gradonačelnik je odlučio da prebaci još jednog našeg pripadnika iz TVSJ Trebinje u gradsku Civilnu zaštitu, na poslove sa izuzetno nižim koeficijentima i prostijim odgovornostima. Da paradoks bude još veći Civilna zaštita, koju slobodno možemo nazvati Golim otokom za neposlušne i nepodobne zaposlenike gradske uprave, nema svog načelnika, tj ovi ljudi koji se protivzakonito prebacuju u nju nemaju svog šefa! Danas je gradonačelnik prebacio uposlenika koji je prošao kompletan sistematski ljekarski pregled prije mjesec dana za koji je novac i izdvojio Grad, i dobio potvrdu da je sposoban za posao vatrogasca-spasioca, jednog od dvojice vatrogasaca koji su nedavno učestvovali u spašavanju psa u naselju Bregovi u neobičnoj intervenciji koja je naišla na pozitivan odjek u javnosti.

 

U nedavno završenom međunarodnom projektu naši vatrogasci su snabdjeveni skoro neupotrebljivom izuzetno skupocjenom opremom. Naime, intervencijske uniforme koje su nabavljene su manje po par brojeva i kao takve se ne mogu koristiti, a podsjećamo javnost da je garantni rok postojećim istekao prije više od 11 godina!

 

Razvalni alat za brzo spašavanje na baterije koji je nabavljen u ovom projektu je teži 10-tak kg od postojećeg, i kao takav je teško upotrebljiv u zahtijevnim intervencijama u saobraćajnim i drugim nesrećama, a upravo je nabavljen da bi te intervencije postale lakše i brže!

 

Zbog čega Gradonačelnik ne sprovede istragu i pozove komandira Kašikovića na odgovornost zbog njegovog udjela u projektu i grešaka kojima je skoro upropastio opremanje vatrogasaca? A s druge strane kažnjava i šikanira ljude koji samo rade svoj posao!

Zbog čega Gradonačelnik svojim nerezonskim postupcima urušava i degradira instituciju koju predstavlja, umjesto da teži da institucija Gradonačelnika u gradu kulture i turističkom centru kakav je Trebinje, bude najcijenjenija institucija u našem gradu!

 

Zbog čega nemamo njegove odgovore na postavljena pitanja od strane određenog broja medija (ne svih!) u vremenu koje je iza nas zbog čega radi ovo što radi, frapantno kršeći prava svojih zaposlenih? Ako on ne može pronaći vremena i načina, da li možda njegov savjetnik za medije, inače vlasnik jednog, nekada uglednog gradskog portala može odgovoriti umjesto njega, recimo na Gradskom portalu, jer ipak se ovdje radi o kršenju ljudskih prava kao da smo u srednjem a ne u 21. vijeku!

 

Pripadnici TVSJ Trebinje, njih 27, imaju najviše intervencija u Republici Srpskoj po broju zaposlenih, rade jedan od najtežih i najopasnijih poslova na svijetu, i nisu zaslužili ovakav tretman! Ni oni ni naši sugrađani!

 

Izgleda da će se nastaviti…”

 

IZVOR: Moja Hercegovina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *