Пет. дец 8th, 2023

Trgovina mjestima u biračkim odborima: Cijene su između 500 i 3.500 KM!

Na adresu Centralne izborne komisije BiH i tokom ovogodišnje izborne kampanje stižu žalbe i prigovori. CIK je jučer počeo i javno objavljivanje svih pristiglih prigovora i žalbi na web-stranici ove institucije. Najviše prijava do sada odnosi se na korištenje javnih resursa u izborne svrhe. Tu su i prigovori na govor mržnje podneseni u periodu izborne kampanje.

 

Nijedan izborni proces u Bosni i Hercegovini nije prošao bez nepravilnosti, a sve nezakonite radnje su se dešavale jer nije bilo adekvatnih kazni za počinioce.

 

Službenim vozilom na stranački skup

 

Da se javni resursi koriste na svakim izborima, za Buku potvrđuje i Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

 

Javni resursi se koriste uvijek na izborima. Svi koriste svoj trenutni položaj da koriste sredstva iz javnog budžeta. Određenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koje je iznuđeno nametnuo visoki predstavnik, je jedan dio toga i regulisan”, kaže Šehić, te napominje kako je on i ranije imao jedan prijedlog da ova oblast bude još bolje uređena.

 

Da bi se onemogućilo korištenje službenih vozila, da na dan kada predstavnici vlasti obavljaju neke svoje poslove koja su njihova nadležnost, da se ne mogu taj dan održavati nikakvi stranački skupovi. To je jedan od načina da se lakše može kontrolisati šta oni rade. Oni pod plaštom posjete, formalne, u cilju stranačke promidžbe, obilaze vlade, kantone, opštine, gradove, a onda u popodnevnim časovima imaju izborne skupove. To je za mene apsolutno neprihvatljivo i taj segment se može riješiti ukoliko postoji odgovornost prema građanima onih koji će odlučivati o izmjenama i dopunama Izbornog zakona. Dakle, oni se moraju drugačije odnositi prema novčanim sredstvima koja ne pripadaju njima, nego građanima, a novac su građani samo dali njima na upravljanje s pažnjom dobrog domaćina”, ističe Šehić.

 

Dodaje da je trošenje budžeta dobilo jednu sasvim drugu karakteristiku, te da se tu vidi očit primjer nepoštivanja građana BiH.

 

Nemoralno, licemjerno i neprihvatljivo za mene je da 6-7 mjeseci pred izbore odjednom se sjete građana, pa daju im određene jednokratne pomoći, koje su većinom oko 100 KM. To je za mene politička korupcija i pokušaj kupovine nadležnosti. I tu treba mijenjati zakon i naznačiti da se od dana raspisivanja izbora ne mogu davati nikakve jednokratne pomoći u vidu novčanih naknada nikome u ovoj državi”, govori naš sagovornik.

 

Konstatuje kako su građani BiH svojim političarima jako loši poslodavci.

 

Mi smo njihovi poslodavci. Mi svojim glasom njima dajemo pravo da upravljaju i državom, ali i interesima građana. Ali, normalan poslodavac će procijeniti da li menadžment koji je formiran, zahvaljujući nama, ispunjava svoja predizborna obećanja, da li kroz svoje djelovanje pokazuje ustavni patriotizam, da li poštuje Ustav, zakone ove države i institucije. Mi, nažalost, iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, one koji se tako nemoralno i neodgovorno ponašaju prema nama, mi ih nagrađujemo sa nove četiri godine mandata i onda se oni isto ponašaju. Ne znam kako građanima nije jasno da su jedni u vlasti 30 godina, jedni 28 godina i jedni 18 godina i da ova država, bez obzira na predizborna obećanja koja nama nude, sve je u težem, kako ekonomskom, tako i političkom i socijalnom segmentu, u odnosu na prethodni period. Kada iz politike nestanu principi i moral, onda imate ovo što mi imamo danas u Bosni i Hercegovini, jasan je Šehić.

 

Govoreći o ovogodišnjoj izbornoj kampanji kaže kako postoje brojne indicije za nezakonite radnje kada su u pitanju birački odbori, te da se to ponavlja iz izbornog ciklusa u izborni ciklus.

 

Umjesto jednog, tri mjesta u biračkom odboru

 

Mi pokušavamo doći do materijalnih dokaza, ali kad imate strah kod ljudi, onda nemate tu mogućnosti da u mnogim slučajevima dokažete neke stvari. Krenula je ponovo, na jedan specifičan način, promjena mjesta u biračkim odborima, od strane i najvećih političkih stranaka, čime se opet krši Izborni zakon BiH, jer će umjesto jednog, koliko maksimalno stoji u Izbornom zakonu, imati dva ili tri. To upravo urušava kredibilitet i integritet izbornog procesa”, upozorava Šehić, te objašnjava zbog čega to stranke rade.

 

Kontrolu izbornog procesa treba da vode građani-birači i institucije, odnosno izborne administracije. Stranke sebi uzimaju za pravo da kontrolišu izborni proces na način na koji će sigurno pokušati da falsifikuju izbornu volju građana-birača. To je nešto što se dešava na jedan specifičan način, i meni je drago što je nešto pozitivno krenulo kada je riječ o kontroli izbornog procesa i očuvanja integriteta, a to je da će v.d. glavnog državnog tužioca odrediti četiri dežurna tužioca u četiri sjedišta SIPA u BiH. Mi pokušavamo preko VSTV-a da se izda naredba i entitetskim tužiocima, da i oni u okružnim i kantonalnim tužilaštvima odrede dežurnog tužioca samo za izborni dan, koji bi radio s operativnim štabovima u policijskim upravama da bi se onemogućilo, ili preventivno djelovalo ili efikasno sankcionisalo one koji bi eventualno kršili Izborni zakon”, naglašava on.

 

Kada je riječ o spomenutim indicijama za nezakonite radnje u biračkim odborima, Koalicija “Pod lupom” je podnijela izvještaje Centralnoj izbornoj komisiji BiH o osnovama sumnje da se nešto radi.

 

“Sada je na Centralnoj izbornoj komisiji, ona se kao državna institucija može obratiti i MUP-u da se to počne provjeravati. Pokušava se na sve moguće načine da se koliko-toliko dovede izborni proces u neke zakonske okvire, ali i ovo ponašanje nam pokazuje da će biti pokušaja izbornih prevara, ali vidim da su neke političke stranke bile jako nezadovoljne stavom v.d. glavnog državnog tužioca, što je rekao da će biti četvorica dežurnih tužilaca, i to pravdaju time da je to pritisak na birače. Nije to pritisak na birače, već pritisak na njih da se okane kršenja Izbornog zakona”, podvlači Šehić.

 

Neki ne glasaju ni sami za sebe

 

Pitali smo našeg sagovornika da li se konačno nekim konkretnim mjerama može stati u kraj prevarama vezanim za biračke odbore, jer svako dvije godine svjedočimo istim pričama.

 

“I tu je bilo pokušaja i prijedloga Koalicije “Pod lupom”. Za sve ima rješenje. Nema problema bez rješenja, samo treba imati odgovornost da riješite taj problem. Kada su u pitanju birački odbori, Izborni zakon je jasan da njih predlažu politički subjekti koji su ovjereni za učešće na izborima, jer je bila logika nekada, dok sam bio u Izbornoj komisiji, da će oni jedni druge najbolje kontrolisati. To je neka logika ljudska. Međutim, mi imamo drugu pojavu i ona se može spriječiti, ali tu imamo još uvijek nerazumijevanje svega što se dešava. Mi imamo poplavu političkih subjekata. Imamo stranke koje su lokalnog karaktera, a onda učestvuju na izborima i tamo gdje znaju da nemaju nijednog birača, a sve zbog prodaje mjesta u biračkim odborima. Cijene su između 500 i 3.500 KM. I to se može riješiti”, govori nam Šehić, te predlaže kako riješiti ovaj problem.

 

“Politički subjekt koji ide na izbore u izbornu jedinicu gdje nema ni organizacionog oblika, tog opštinskog odbora, koji je aktivan najmanje godinu dana prije izbora, ne može učestvovati tu na izborima. Time bi se spriječile pojave prodaje mjesta u biračkim odborima. Sjetite se na prošlim izborima: Bila je “Čapljina u srcu” na izborima u Tuzli, Banjaluci, Doboju, Srebreniku. Dakle, jedna lokalna stranka se prijavljuje na izbore u Tuzli gdje većina birača i ne zna da postoji ta stranka. Imate desetine takvih stranka koje postoje samo radi dobijanja mjesta u biračkim odborima, a onda eventualno trgovine ili prodaje. Dan izbora je za neke veliki biznis. Godine 2004. smo u jednoj opštini imali čak 11 nezavisnih kandidata. Od njih 11 samo je jedan imao jedan glas, ovih ostalih deset nisu ni sami za sebe glasali. To sve upućuje na rušenje kredibiliteta i integriteta izbornog procesa. Ovo se godinama pokušava riješiti i spriječiti, ali nikome ne odgovara da se ovo riješi”, zaključuje Šehić.

 

IZVOR: Buka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *