Turković u odlasku pouhljebljavala odane kadrove po DKP-ima ugrozivši rad samog Ministarstva

U septembru 2022. Turković je donijela i Odluku o uslovima i načinu upućivanja zaposlenih u MVP BiH na rad u diplomatsko-konzularna predstavništva kako bi osigurala da niko nakon nje ne može da vraća već raspoređene kadrove na način kako je to radila ona.

 

Tačno prije sedam dana (1. februara) pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Ahmet Halilović svim organizacionim jedinicama Ministarstva uputio je urgenciju da se zbog prevelikog broja rješenja o rasporedu po diplomatsko-konzularnim predstavništima koje je izdala sada već bivša ministrica Bisera Turković trenutno obustavlja odlazak na destinacije jer je zbog manjka kadrova u sjedištu ugroženo funkcioniranje samog Ministarstva!

 

U urgenciji se obrazlaže da se s tim u vezi obustavlja i izdavanje putnih naloga te da novi ministar Elmedin Konaković protiv prethodno izdatih rješenja navodno nema primjedbe, ali da će odlazak službenika i diplomata na destinacije sačekati bolja vremena dok se „ne stvore uslovi“.

 

 

Podsjećamo, novi ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković samo nekoliko dana nakon imenovanja je na Twitter nalogu pisao o besmislu zakupa prostorija za konzulate BiH u Rijeci i Novom Pazaru, a o čemu je Inforadar prvi pisao posao prije pola godine.

 

TURKOVIĆ KAO SVOJA NA SVOM

 

On je naveo da je Ugovor o zakupu prostora za konzulat u Rijeci potpisan 1. aprila 2022. “iako nije usvojena sistematizacija radnih mjesta, te je zgrada prazna, a otvorena zbog izbora i glasova. Mjesečni zakup iznosi 3.728 eura. 41.008 eura koštala Rijeka. Novi Pazar za 10 mjeseci 38.500 eura, 79.508 eura bez režija”, napisao je Konaković u svom twitter nalogu.

 

Dva dana poslije, očito sagledavši kadrovsku zbrku, novi šef diplomatije zaustavio je odlazak na destinacije koje je dobra vila Turković dijelila “šakom i kapom” uglavnom svojoj ekipi i ljudimakoji su joj služili ili valjali bilo kada u toku njene karijere.

 

Kako saznaje Inforadar, pred kraj mandata Turković je užurbano potpisivala unapređenja i raspoređivala kadrove po ambasadama i konzulatima BiH. Unaprijed smišljan plan je bio da se po ambasadama rasporedi što je moguće više kadrova, većinom bliskih njoj, kako sljedeći ministar ne bio imao prostora da uopšte raspoređuje i unapređuje, pa čak i zapošljava nove ljude.

 

Tako je Turković rasporedila kadrove na sva upražnjena mjesta u DKP mreži, a u posljednjih pola godine, naročito posljednji mjesec mandata, uslijedila su ekspresna unapređenja u visoka diplomatska zvanja za više od 20 državnih službenika. Saznajemo da će se problem pojaviti sa zvanjima: ministar savjetnik i savjetnik, kojih trenutno ima i više nego što to ministarstvo može podnijeti tezbog toga za sve te povratnike sa službovanja u DKP-ima neće biti upražnjenih mjesta u sjedištu Ministarstva.

 

Također, u septembru 2022. Turković je donijela i novu Odluku o uslovima i načinu upućivanjazaposlenih u MVP BiH na rad u diplomatsko- konzularna predstavništva, kako bi osigurala da niko nakon nje ne može da vraća već raspoređene kadrove na način kako je to radila ona.

 

Tačno prije godinu Inforadar je pisao da se u sjedištu MVP-a u strogoj tajnosti pišu rješenja o povratku službenika iz ambasada širom svijeta, čak za 64 uposlenika. Na njihova mjesta Turković je u međuvremenu rasporedila dobar dio odanih kadrova i stranačkih ljudi jer je bila izborna godina i ništa se nije prepuštalo slučaju. Kao visoka funkcionerka SDA, Turkovićje samo provodila strateške politike ove stranke, koja je već tad zbog gubitka podrške kući velike nadena općim izborima 2022. polagala u dijasporu, o čemu svjedoće mnogobrojne stranačke turneje, pa i ona Bakira Izetbegovića i Fadila Novalićau nekoliko država zapada.

 

SELMA OSOBA OD POVJERENJA

 

Kada je, pak, riječ o procesu povratka službenika iz DKP-a, rješenja je pisala šefica kadrovske službe Selma Stojanović, inače supruga SDP-ovog funkcioneraIgora Stojanovića. Izvori iz sjedišta diplomatije navodili su da Stojanović ova rješenja piše kući, u tajnosti (gdje ih je ovjeravala), tako što su joj vozači iz ministarstva dovozili pečat.

 

Na ovo radno mjesto Stojanović je došla iz Ministarstva pravde BiH, gdje joj je šef bio Emir Mehmedović, koji je slučajno ili ne upravni inspektor Ministarstva pravde BiH što je poništio odluku Vijeća ministara da se onemogući zapošljavanje u državnim institucijama.

 

U obrazloženju inspektorata se kaže da je Vijeće ministara navedenom odlukom prekršilo zakon. Ova odluka je donijeta 29. decembra 2020. i u njoj se ističe da je „Agencija za državnu službu (ADS) BiH obavezna da odbije bilo koji zahtjev institucija u nadležnosti Vijeća ministara za raspisivanje svih vrsta oglasa (javnih i internih) za popunu radnih mjesta državnih službenika, direktno preuzimanje državnog službenika od entiteta i eksternog premještaja državnog službenika (osim prekobrojnog) ako institucija ne predoči saglasnost, odnosno odluku Vijeća ministara za oglašavanje, odnosno popunu konkretnog radnog mjesta po bilo kojem osnovu.“

 

Inače, Turković je već ranije na konkursu za namještenike sa srednjom stručnim spremom, za koji ne treba saglasnost ADS BiH, zaposlila Džejlu Letić, inače kćerku svoje najbolje prijateljice, kao svoju sekretaricu koja je do konkursa radila po ugovoru o radu. Tako će preko Letić i dalje iz sjene imati uvid u sve poslove Ministarstva jer kroz Kabinet sekretara prolaze svi dokumenti Ministarstva o kojima se odlučuje (na mjesto sekretara MVP-a Turković je planirala da zaposli Lejlu Hadžić, koja je radila kao šef Kabineta Nezira Pivića, zamjenika ministra pravde, no ADS je stopirao to imenovanje).

 

Kako bi sve proteklo onako kako je zamislila Turković, Selma Stojanović, doskoro šefica kadrovske službe MVP BiH, koja je trebala ići na rad u Ambasadu BiH u Beogradu, zamoljena je da ostane do završetka konkursne procedure kao ministricin čovjek od povjerenja. Selma je tako zaslužno na kraju i otputovala u Beograd kao ministrica savjetnica za kulturu. S kolegama i suprugom Igorom oproštaj je priredila u jednom sarajevskom restoranu.

 

Osim Selme Stojanović, unapređenje u ministra savjetnika dobio je i Igor Lincner – kao i treći mandat u Briselu. Lincner je do jula 2022. bio rasporedjen u Misiji BiH pri EU u Briselu. Vraćen je u sjedište i odmah dobio unapređenje u savjetnika. Početkom ove godine dobio je rješenje za ministra savjetnika – ponovo u Misiji BiH pri EU, gdje je zamjenio Gorana Behmena, sadašnjeg šefa Kabineta Denisa Bećirovića.

 

Iako ime široj javnosti relativno nepoznato, Lincneru je dovoljno što je bio školski drug njenog sina Alija, kojeg je mama Bisera već davno uhljebila u bh. Ambasadu u Kataru te usput kršila zakone ove države vodajući službeno svog sina tokom posjeta stranim državama, kao nedavno na Maldivima.

 

Najodaniji saradnik u kabinetu Šaban Forić, poput Selme, među prvima je uhljebljen. I to u Beč, na poziciju zamjenika ambasadora u ambasadi gdje je nekada bio sekretarica. Forić je osigurao i familijarno pojačanje u Stuttgartu gdje mu živi supruga i folk zvijezda Elvira Rahić s djecom tako što je sredio da se na ovu destinaciju pošalje Elvirin rođak Hamza Hajradinović, kojem je bivša ministrica Turković također u zadnjim danima mandata napisala rješenje.

 

 

Ostala tri savjetnika: Tarik Lazović, Ajdin Mecan i Samir Karić dobili su tromjesečne ugovore o radu. U međuvremenu, Karić je dobio poziv da savjetuje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića i očekuje se da raskine Ugovor u MVP-u.

 

Novi ministar Konaković na početku mandata je najavio da će temeljito ispitati poslovanje Ministarstva i sve neregularnosti prijaviti nadležnim institucijama. Tek ćemo da vidimo hoće li održati riječ i biti neko ko će konačno uvesti red u diplomatiju, ili će i on nastaviti s praksom svojih prethodnika, posebno Svena Alkajala, Igora Crnatka i Bisere Turković.

 

IZVOR: Inforadar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *