21/02/2024

U Banjaluci priveden novinar Nikola Morača, oduzet mu telefon

Gerila info saznaje da je danas u Banjaluci priveden i saslušavan novinar Nikola Morača. Njemu je, potvrđeno je za Gerila info, oduzet mobilni telefon s čim se, saznajemo, složila tužilac Gordana Mijatović.

 

Pojašnjava da je potom saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka.

 

Ispitivali su me o tekstu i pitali nešto u stilu zašto sam otkrio identitet žrtve, iako u tekstu ni inicijali žrtve nisu objavljeni. Navedeni su inicijali osumnjičenog, što je saopštilo i Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci. Zanimalo ih je šta je povod za pisanje tog teksta? Objasnio sam da je povod bilo to što je tužilaštvo saopštilo da je za osumnjičenog za silovanje tražilo mjere zabrane, a ne pritvor, pa je bilo logično da ispitamo da li se radi o nekoj opasnoj osobi budući da je pušten na slobodu”, rekao je Morača, napominjući da su istražioci “povezivali” njegov tekst sa tekstovima drugih medija, kao i navode sa društvenih mreža što se njemu kao autoru teksta nikako ne može spočitavati.

 

Nakon toga policijski službenici su mu oduzeli mobilni telefon, što je formalno evidentirano kao dobrovoljna predaja, jer bi u suprotnom Morača u policiji morao da ostane još najmanje pet sati dok bi istražioci eventualno dobili naredbu suda.

 

Telefon je tražen uz suglasnost tužioca Gordane Mijatović, pod izgovorom “da vide s kim ja to kontaktiram”. Advokat mi je rekao da ću, ako ne potpišem dobrovoljnu predaju telefona, mnogo duže morati ostati u policiji i na njegov prijedlog sam pristao da predam telefon koji je deponovan u Osnovni sud”, ističe Morača, napominjući da je morao da ide po dijete u vrtić.

 

Osim, Morače na informativni razgovor u PU Banjaluka danas su pozvani odgovorni urednik “EuroBlica” Siniša Trkulja, direktor razvoja i izvršni urednik portala “SrpskaInfo” Boris Lakić, kao i novinar “Glasa Srpske” Nebojša Tomašević, koji je ispitan kao svjedok u vezi sa objavom inicijala žrtve, koje je saopštio Osnovni sud u Banjaluci.

 

U međuvremenu Klub novinara Banjaluka je objavio saopštenje u kome traži hitno izjašnjenje MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužioca zbog načina na koji je novinar Euroblica i Srpskainfo Nikola Morača saslušan.

 

Novinar nije dužan da otkrije izvor informacija i svaki pokušaj iznude te informacije od novinara može da se smatra udarom na medijske slobode. Posebno zabrinjava činjenica da mu je oduzet telefon, što može ugrozi i privatnost novinara, ali i izvora”, navodi se u saopštenju Kluba novinara.

 

Morača je poznat kao banjalučki novinar koji se bavi škakljivim temama, pravosuđem i istragama policije i tužilaštava.

 

IZVOR: Gerila info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *