Da li će biti pojednostavljene procedure snabdjevanja krvi za potrebe JZU “Srbija”?

Istočno Sarajevo je grad koji je u poslijeratnom vremenu nikao na ledini Sarajevskog polja i koji se zadnjih godina ubrzano razvija i postaje privredni, ekonomski i kulturni centar Sarajevsko- romanijske regije. Nedavnom izgradnjom savremene bolnice “Srbija”, kojoj gravitira veliki broj pacijanata sa područja Istočnog Sarajeva ali i šire, stanovništvo ove regije dobilo je i adekvatniju zdravstvenu zaštitu. Međutim, ono što je ostao problem u zdravstvenom sektoru jesu sigurne zalihe krvi. 

Naime, zakonom je propisano da je za službe transfuzije krvi nadležan Zavod transfuzijske medicine, koji djeluje u okviru četiri centra na nivou Srpske. Istočno Sarajevo ovim zakonom nalazi se pod ingerencijom centra u Doboju, što otežava posao zdravstvenim radnicima, udruženju dobrovoljnih davalaca ali i samim pacijentima.

Svi uzorci prikupljene krvi se šalju u Doboj. U zadnje vrijeme, od prije pola godine i krvne grupe dobrovoljnih davaoca krvi. Te rezultate dobijamo u zavisnosti programa centra, kako uspije da ih obradi, obično u vremenskom periodu od pet do sedam dana. Mi samo možemo pomoći ljudima kada obnavljamo naše rezerve krvi, jer krv može stajati 35 dana, a u tih 35 dana se dogovaramo sa šefom transfuzije krvi kad i u kom trenutku ponovo treba uzeti određene količine da bi uvijek imali obrađene, sigurne krvi za pacijenta. To znači da se obradi na krvlju prenosive bolesti i da se odredi krvna grupa. Samo kao takva ova krv se može koristiti”, ističe predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko- romanijske regije Gospava Pejić. 

Ovakav način komunikacije i saradnje između bolnice, udruženja i centra, odakle se šalju obrađeni rezultati krvi, postao je previše komplikovan i opterećujući za sve instance jer kada je život u pitanju, važan je svaki minut i svaka jedinica obrađene krvi spremne za upotrebu. 

Ono što raduje članove Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi jeste potvrda ministra zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića da je obezbjeđen novac za adaptaciju zgrade u sklopu nove bolnice za namjene transfuzijske medicine, odnosno da će Istočno Sarajevo postati jedan od centara koji će nesmetano zadovoljavati potrebe pacijenata Grada,  koji bilježi sve veći priliv stanovnika.

“To je dalo nadu našem udruženju i svim davaocima krvi da se organizuju i da ovaj teški period koji su prošli izdrže, jer jako je teško raditi na ovakav način, kako nama unutar udruženja tako i ljekarima transfuziolozima koji trebaju biti vidoviti da znaju koliko im unaprijed treba krvi. Većina se naših pacijenata prebacuje u druge klinike upravo zbog krvnih derivata kao što su trombociti , a naša ustanova je sve to mogla da radi, odnosno radila je i imala veoma dobre rezultate”, kaže Gospava Pejić.

Akcija darivanja krvi u opštini I.Ilidža

Ovo obećanje ministra da će se adaptirati zgrada, da su odvojena sredstva i da će Istočno Sarajevo dobiti centar obavezuje Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi da svojim rezultatima doprinese realizaciji obećanog projekta, naglašavaju iz Udruženja, ujedno pozivajući na narednu akciju dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati 26. decembra. Ova akcija je od posebnog značaja jer je za potrebe JZU “Srbija” neophodno skupiti najmanje 100 jedinica krvi bez koje se ne može ući u zimsku sezonu tokom koje se, prema statistici, dešava veći broj nesreća. Kako zbog praznika, tako i velikog broja turista na planini Jahorini, koja gravitira ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz udruženja apeluju na sve dobrovoljne davaoce krvi, ali i ostale stanovnike Istočnog Sarajeva da se aktiviraju i daruju krv, odnosno da je ne čuvaju samo za potrebe svojih najmilijih,  jer se tom krvlju u tom trenutku njima ne može pomoći.

 “Naša je parola da sigurna krv treba da čeka pacijenta, a ne da pacijent čeka nekoga da dođe i daruje krv. Ne može se razvijati  zdravstvo ako nije dobro snabdjevena transfuzija. Ne može se reagovati u hitnim slučajevima ako nema rezervi krvi. Ako obezbjedimo rezerve, hitna stanja se rješavaju odmah”, napominju iz Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko- romanijske regije. 

Akcija će se održati 26. decembra u prostorijama Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko- romanijske regije i u mjesnoj zajednici Istočno Novo Sarajevo, od 9 do 14 časova. Akciji se mogu odazvati svi sugrađani od 18 do 65 godina.

Zato, potrebno je da se stanovnici Istočnog Sarajeva odazovu u što većem broju kako bi obezbjedili dovoljne rezerve krvi, jer nikada ne znamo kada može nekome zatrebati, a u hitnim slučajevima, na osnovu trenutnog stanja i zakonskih propisa, krv koju odmah darujete narednih par sati je neupotrebljiva!

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *