22/02/2024

U Institutu priznali da su sa “Siriusom” pravili tender

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske priznali su da im je kompanija „Sirius2010“ pomagala u pripremanju tendera za novi poslovni informacioni sistem vrijedan milion maraka.

Međutim, oni u tome ne vide ništa sporno, a iz odgovora na pitanja CAPITAL-a se može zaključiti da „Sirius“ neće biti isključen iz daljeg postupka, što bi se po ocjeni stručnjaka moralo učiniti.

Naime, CAPITAL je danas objavio informaciju da je „Sirius2010“ „skrojio“ tehničke specifikacije i napisao projektni zadatak u kojem je definisao kako pojedini procesi treba da se odvijaju, kako sistem treba da radi i koji standardi moraju da se primjenjuju.

Potencijalni ponuđači koji su nas o ovome obavijestili sumnaju da je tender namješten, dok su u Transparency internationalu BiH mišljenja da „Sirius“ ne bi smio konkurisati na tenderu.

U Institutu navode da su prije pripreme dokumentacije za raspisivanje javne nabavke izvršili nabavku projektnog zadatka kojeg je izradila kompanija „Sirius 2010“ i uputili isti na mišljenje Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Nakon dobijenog mišljenja na projektni zadatak, a koji je na raspolaganju svim zainteresovanim ponuđačima, započeta je procedura nabavke informacionog sistema čiji je sastavni dio i pomenutni projektni zadatak“, navode oni.

Pokušavaju se opravdati da logo „Siriusa“ nije greškom dospio u tendersku dokumentaciju, već da je to „redovna procedura“.

Posebno napominjemo da je već više od 20 ponuđača preuzelo dokumentaciju i ukoliko postoji sumnja u neregularnost same procedure, bilo ko od njih, u skladu sa zakonom, može da ukaže na eventualne nepravilno“, zaključuju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

IZVOR: Capital/ D.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *