29/02/2024

U Istočnoj Ilidži povećana cijena odvoza smeća

Građani Istočne Ilidže cijenu odvoza smeća više neće plaćati 9 maraka, već 12.

 

“Na osnovu člana 20. stav 3. Zakona o komunalnim djelatnostima Republike Srpske i Odluke SO Istočna Ilidža o davanju saglasnosti na utvrđene cijene usluge odvoza smeća, obavještavamo domaćinstva na teritoriji opštine Istočna Ilidža da će od 01. januara 2023. godine cijena za usluge odvoza smeća za domaćinstva iznositi 12,00 KM”, navedeno je u obavještenju koje su građani Istočne ilidže zatekli u svom poštanskom sandučetu.

 

 

Povećanje cijene komunalnih usluga iz preduzeća “Komil” pravdali su rastom cijena goriva.

 

“Iako je evidentno da su porasli ulazni parametri koji definišu cijenu odvoza smeća, poskupljenje nije realno”, smatra odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Marko Šilj, naglašavajući da se odbornicima više ne dostavlja izvještaj o radu ovog komunalnog preduzeća u kojem su prikazani svi prihodi i rashodi, već samo štura informacija. Razlog za to je taj što je JKP “Komil” akcionarsko društvo sa jednim akcionarom, načelnikom opštine Marinkom Božoviće, kojem ovo preduzeće podnosi kompletan izvještaj o radu.

 

Jedan od raloga zbog čega se, pored većih mogućnosti preduzeća, transformisalo u akcionarsko, jeste i to da u slučaju da SDS sa svojim koalicionim partnerima izgubi skupštinsku većinu, ista bi mogla promijeniti nadzorni odbor komunalnog preduzeća, a nadzorni odbor imenuje direktora. U ovom slučaju niko ne može promijeniti nadzorni odbor, nego akcionari, a akcionar je sam načelnik.

 

Upravljački organi komunalnog preduzeća “Komil” smatrali su da bi za normalno funkcionisanje ovog preduzeća realno povećanje trebalo iznositi čak 14 KM, međutim, u dogovoru sa načelnikom Božovićem, napravljen je određeni kompromis.

 

“U njihovim upravljačkim strukturama našao se kompromis da poskupljenje ide sa 9 na 12 KM, a od 12 do 14 KM, da se izdvajaju novci iz opštinskog budžeta kako bi se pokrila ta razlika. Evidentno je da su porasli ulazni parametri koji definišu cijenu odvoza smeća, ali da li je ovo realno, ja mislim da nije”, zaključuje odbornik Marko Šilj.

 

Na sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža na kojoj je razmatrana informacija o radu komunalnog preduzeća direktor JKP “Komil” Istočna Ilidža Milan Tošić nije posebno obrazlagao odbornicima ni medijima naznačeno poskupljenje.

 

U opštini Istočno Novo Sarajevo cijena odvoza smeća je 10 KM.

 

Autor: S. Vasković/foto: JKP “Komil”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *