28/02/2024

U podrumu devastiranog hotela “Jahorina” se pojavile “freske iz XII vijeka”

JAHORINA – Radnici angažovani na rušenju devastiranog hotela “Jahorina” na istoimenoj planini ostali su u čudu kada su tokom radova u podrumu ovog objekta pronašli freske oslikane na podu i zidovima. Kako je postojala mogućnost da su otkriveni vrijedni ostaci vjerskog objekta starog nekoliko vijekova, radovi su obustavljeni nakon čega su obavješteni nadležni inspekcijski organi, kao i predstavnici crkve.

Jahorina freske

Međutim, nakon što su stručnjaci pogledali freske ispostavilo se da su u pitanju ne tako stare replike ktitorskih fresaka iz pravoslavnog manastira Morača u Crnoj Gori.

Milijana Okilj, iz Republičkog zavoda za zaštitu kluturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske je pojasnila za “CAPITAL” kako je ustanovljeno da su zidove oslikali osamdesetih godina studenti.

Kontaktirali smo neke ljude koji su ranije radili u hotelu “Jahorina”, koji su nam ispričali kako je posle Olimpijade došla veća grupa studenata Arhitektonskog fakulteta i Likovne akademije u Sarajevu koji su ukrašavali prostor”, kazala je ona.

Prema riječima ovog profesora i arhitekte replike su bile veoma kvalitetne, a koliko su se studenti potrudili najbolje govori to da su oslikali i imitirali srednjovjekovne zidove.

Drago nam je da su savjesni građani prijavili slučaj i da smo odreagovali, bila bi šteta da je uništeno nešto što bi imalo veliku vrijednost”, zaključila je Okiljeva.

Rušenje devastiranog hotela “Jahorina” počelo je 10. jula ove godine. Hotel su kupili novosadski „Galens“ i fočanski „Pavgord“ na licitaciji za 3,5 miliona maraka.

U planu je izgradnja luksuznog objekta koji će imati hotelski i apartmanski dio namijenjen za prodaju, sa više od 40.000 metara kvadratnih prostora. Investitori tvrde da će kompletna izgradnja hotela “Jahorina” koštati 100 miliona evra.

CAPITAL/D. Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *