22/02/2024

Udruženje osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti traži da se obezbijediti sredstva kojim će se ukinuti liste čekanja za najteže oboljele u FBiH

Udruženje osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti Renesansa, Udruženje oboljelih od melanoma FBiH, Udruženje osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga u BiH i Udruženje oboljelih od raka prostate FBiH su još jednom istakli da je potrebno što hitnije obezbijediti zakonski predviđena sredstva za Fond solidarnosti FBiH kako bi se ukinule liste čekanja za najteže oboljele pacijente u FBiH. Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je rebalansom Budžeta FBiH za 2023. godinu izdvojila dodatnih 10 miliona KM za Fond solidarnosti te je donijela zaključak kojim poziva kantonalne vlade i kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja, koji su iskazali suficit, da se pridruže naporima Vlade FBiH u rješavanju problema liječenja  najteže oboljelih pacijenata u FBiH i osiguraju dio sredstava potrebnih za njihovo liječenje do kraja godine. 

 

Upravo u skladu sa tim pozivamo kantonalni nivo vlasti da ispoštuju zaključak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i odmah započnu realizaciju tog zaključka. Naime, zahvaljujući tome što smo bili uporni i istrajni u svojim namjerama i što nismo odustajali, osvijestili smo problem funkcioniranja Fonda solidarnosti i listi čekanja. Tražili smo od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da obezbijedi 70 miliona KM jer je toliko novca potrebno da se obezbijede terapija i zdravstvene usluge za 1.700 pacijenata u Federaciji Bosne i Hercegovine koji se zaključno sa 30.09. nalaze se na listama čekanja. U pitanju su pacijenti oboljeli od najtežih malignih oboljenja, multiple skleroze i drugih teških oboljena. Izborili smo se za 10 miliona KM, a ostalih 60 miliona bi trebalo da obezbijede kantoni“, istakli su predstavnici udruženja koja okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti FBiH. 

 

Dodatno je istaknuto da vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, kako zakonodavna, tako i izvršna i sudska, moraju provoditi zakon budući da je upravo kršenje zakona rezultiralo listama čekanja za najteže oboljele pacijente, imajući u vidu da Vlada FBiH u prethodnih 21 godinu koliko postoji Fond solidarnosti FBiH nijednom nije izdvojila zakonski previđen iznos sredstava za njegov rad. To znači da zbog nedostatka novca u Fondu solidarnosti FBiH, najteže oboljeli pacijenti nemaju mogućnost liječenja – nisu im dostupne terapije, lijekovi kao ni specifične medicinske usluge. 

 

„Mi oboljeli se nećemo pomiriti sa ovom činjenicom. Ovaj problem traje već 21 godinu međutim u ovoj godini je eskalirao. Za oboljele je svaki minut, svaki sat i svaki dan od životnog značaja, a već su izgubili dragocjeno vrijeme na listama čekanja čekajući početak liječenja. Situacija je krajnje dramatična i zbog toga zahtijevamo da se ovaj problem sistemski riješi. Nema mjesta čekanju i odlaganju rješenja za oboljele i cijeli postupak zahtijeva hitnost“, rekli su predstavnici udruženja koja okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti FBiH.

 

Na kraju, Udruženje osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti Renesansa, Udruženje oboljelih od melanoma FBiH, Udruženje osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga u BiH i Udruženje oboljelih od raka prostate FBiH su naveli da njihov pravni tim priprema krivične prijave protiv svih odgovornih u proteklih 21 godinu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *