Ugašena firma Tegeltijinog zeta, povjerioci ostali bez miliona maraka

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu zaključio je, zbog nedostatka stečajne mase, stečaj u preduzeću „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp), bivšeg „Energoinvesta Rasklopne opreme“ (RAOP), a povjerioci su ostali bez 2,1 milion KM potraživanja.

Na izvještajnom ročištu, koje je održano prije dva dana, stečajni upravnik Vlado Simović je naveo da je osnivač ovog preduzeća, banjalučki „Elektroinženjering“, zbog problema u poslovanju i nemogućnosti plaćanja obaveza u julu prošle godine donio odluku o prestanku rada i pokretanju stečajnog postupka.

 

U prijedlogu za pokretanje stečajnog postupka zakonski zastupnik je naveo i da firma nije imala zaposlenih radnika, da je preduzeće već duže vrijeme nelikvidno i da su mu poslovni računi blokirani više od pet godina.

 

Stečajni upravnik je naveo da preduzeće EeOp nema pokretne i nepokretne imovine, i da jedino posjeduje 5.000 KM, koja se nalaze na depozitnom računu suda, a koje je uplatio osnivač, kao pokretač stečajnog postupka.

 

Upravnik je ostavio i mogućnost povjeriocima da uplate novac za dalje vođenje postupka, ukoliko to žele, ali interesovanja nije bilo.

 

„Imajući u vidu činjenicu da stečajni dužnik ne raspolaže imovinom iz koje bi se namirili troškovi stečajnog postupka, da povjerioci nemaju interes da predujme novčani iznos na ime troškova vođenja stečajnog postupka, odnosno da su saglasni da se isti zaključi zbog nedostatka stečajne mase, sud nalazi da su ispunjeni uslovi propisani članom 191. Zakona o stečaju, pa je donesena odluka kao u izreci rješenja“, navodi sud u obrazloženju.

 

 

 

Stečajni upravnik Vlado Simović ranije je za CAPITAL rekao da je najveći povjerilac Poreska uprava RS koja potražuje oko 1,6 miliona KM, dok preostali iznos potražuju Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i radnici.

 

Stečaj u ovom preduzeću je otvoren u oktobru prošle godine, nakon što je Simović utvrdio da je ono platežno nesposobno i prezaduženo.

 

Podsjećamo, preduzeće „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp) osnovano je 2014. godine na imovini „Energoinvest Rasklopne opreme“ (RAOP) koju su kupili ruski investitori.

 

Rusi su imovinu RAOP-a kupili preko preduzeća “Elektroinženjering” Banjaluka, čiji je direktor Milan Keserović, zet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

 

„Elektroinženjering“ je zatim na imovini RAOP-a formirao novo preduzeće pod nazivom „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp), ali je sva kupljena imovina na banjalučkom preduzeću.

 

Rusi su se nakon nekog vremena povukli, a vlasnik „Elektroinženjeringa“ postao je Keserović.

 

CAPITAL je još prije dvije godine pisao da je imovina bivšeg RAOP-a potpuno devastirana, a zidovi hala porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene.

 

O privatizaciji RAOP-a u intervjuu za CAPITAL govorio je i ruski investitor koji tvrdi da je kroz taj proces iz nekadašnjeg giganta „izvučeno“ 280 miliona maraka, te da o tome istragu vode i institucije Rusije.

Izvor: Capital/M.Čigoja Ljubojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *