21/02/2024

Upitno formiranje Savjeta ministara: SDA zateže zbog Vlade FBiH

SARAJEVO – Sve su prilike da Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, neće do danas dobiti imena svih kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara, jer će SDA, ukoliko iz HDZ-a budu insistirali na izmjeni Izbornog zakona, zategnuti konopac zbog formiranja Vlade FBiH.

Iako je i sam najavljivao da bi u ovoj sedmici mogao poslati imena na provjeru i da bi tako BiH do kraja godine dobila Vijeće ministara, izgleda da se to neće dogoditi, jer Tegeltija još od SDA nije dobio imena kandidata za ministarske i pozicije zamjenika ministara, koje po dogovoru od ljetos između SDA, SNSD-a i HDZ-a pripadaju ovoj stranci.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, rekao je juče u Širokom Brijegu da se nada da bi novi sastav Vijeće ministara trebalo da se formira do kraja godine.

Nezvanično “Nezavisne” saznaju da će sutra sve biti jasnije nakon susreta delegacija SDA i HDZ-a, kada će se najviše razgovarati o Vladi FBiH. Ukoliko Čović bude insistirao na izmjeni Izbornog zakona BiH, izvor “Nezavisnih” tvrdi da će SDA zakočiti imenovanje Vijeća ministara te da zbog toga i ne dostavlja imena kandidata. Kako kaže naš izvor, SDA želi da sa Vlada FBiH formira u paketu sa Vijećem ministara, a ovom u prilog ide i nedavna izjava Halida Genjca, generalnog sekretar SDA, koji je rekao da formiranje Vijeća ministara i Vlade FBiH mora ići paralelno.

“Ono što je sigurno zasad jeste da Fadil Novalić i Jelka Miličević ostaju na svojim pozicijama, premijera FBiH i ministra finansija FBiH. Takođe, funkciju neće mijenjati ni Melika Mahmudbegović iz SDA i Milan Dunović iz DF-a”, kaže izvor “Nezavisnih” i dodaje da je Marinko Čavara, visoki dužnosnik HDZ BiH, ostao na poziciji predsjednika FBiH i da nije imenovan u Vijeće ministara BiH na poziciju ministara civilnih poslova s obzirom na to da po zakonu jedan čovjek ne može obavljati dvije izvršne funkcije.

Za petak je planiran i sastanak predsjednika stranaka koalicionih partnera u FBiH, SDA, DF i SBB-a.

“Svaki od njih doći će sa saradnicima, gdje će se definisati okosnice programa djelovanja kroz Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH. Sve drugo će biti poznato poslije sastanka”, rekao je za “Nezavisne” Dženan Đonlagić, visoki funkcioner DF-a.

Ni politički analitičari nisu optimisti kada je u pitanju proces formiranja vlasti i na nivou BiH i FBiH, te kažu da je vrlo moguć scenarij u kojem bi se sve vratilo na početne pozicije.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog, ističe da su moguća dva scenarija: jedan da se formira Vijeće ministara, a da se ostavi izvršna vlast na razini FBiH na “stendbaju” te da bi u tom slučaju definitivno Čović izašao kao pobjednik.

“Drugi scenarij jeste da se formira federalna vlast, uz nekakva obrazloženja da će se Izborni zakon uraditi u slijedećih godinu dana. U tom slučaju deblji kraj iz čitave te priče bi izvukao Čović, jer je godinu dana uvjeravao svoje birače da na to neće pristati. Kojem od ta dva scenarija ćemo svjedočiti, nisam posve siguran. Objektivno, moguće je da se u ovom momentu dogodi i onaj treći scenarij da Bakir Izetbegović i Željko Komšić kažu: ‘O. K. vraćamo se svojoj startnoj poziciji, nema državne vlasti bez federalne'”, kazao je Kukić.

Vehid Šehić, politički analitičar, ističe da je skeptičan prema svim sporazumima lidera.

“Ne postoji dijalog, ne postoji povjerenje i vrlo je realno očekivati da sad ponovo sve stane. To je samo još jedna potvrda da određeni interesi političkih stranaka prevladavaju nad interesima građana”, rekao je Šehić.

Podsjećamo, SNSD i HDZ su već dostavili imena ministara i zamjenika. SNSD je za ministra transporta i komunikacija predložio Vojina Mitrovića, a za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca. HDZ je na poziciju ministra finansija i trezora BiH predložio Vjekoslava Bevandu, a za ministre pravosuđa Josipa Grubešu. Oba ova kandidata već obavljaju ove funkcije. Za ministra civilnih poslova predložili su Ankicu Guljević. Što se tiče bošnjačke kvote, SDA će na poziciju ministra spoljnih poslova najvjerovatnije predložiti Biserku Turković, poznatu bh. diplomatkinju, dok bi Sifet Podžić iz DF-a trebalo da zasjedne u fotelju ministra odbrane. Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, mogao bi postati ministar bezbjednosti, ali on je rekao da će odluka o ovoj poziciji biti donesena najvjerovatnije u ponedjeljak.

izvor.radiosarajevo.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *