Upozorenje sa Pala: Federacija bi od 1. oktobra mogla ostati bez plina

Preduzeće “Gas promet” sa Pala, koje je vlasnik i operater transportnog sistema prirodnog gasa u Republici Srpskoj, upozorilo je da je zbog isteka postojećeg ugovora o snabdijevanju veoma izgledno da će potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostati bez prirodnog gasa.

Iz “Gas prometa” napominju da, iako postoje slobodni kapaciteti, nijedan potencijalni trgovac za potrebe potrošača prirodnog gasa u FBiH nije tražio pristup transportnom sistemu, niti je zaključio ugovor o transportu.

“Prema informacijama kojima raspolažemo od operatera transportnog sistema u Srbiji kao našeg susjednog operatera, niko još nije zakupio transportni kapacitet ni u sistemu Srbije za potrebe FBiH”, istaknuto je u dopisu Srni koji je potpisao direktor “Gas prometa” Milomir Draganić.

Navedeno je da su o ovoj situaciji obaviještena i nadležna ministarstva, ali da još nema konkretne aktivnosti za rješavanje ovog pitanja, kako bi se izbjegle neprijatne posljedice nedostatka prirodnog gasa.

U dopisu je istaknuto da je “Gas promet” 13. juna, u skladu sa odredbama Trećeg energetskog paketa EU, objavio slobodne transportne kapacitete za period od 1. oktobra 2019. godine do 30. septembra 2020. godine.

“Gas promet” je do sada primio zahtjev od “Gas Res-a” za zakup kapaciteta za svoje potrošače u Zvorniku “Alumina”, “Prvo gasno društvo” i “Zvornik stan”, o čemu su strane potpisale ugovor o transportu.

RS je i početkom ove godine otvoreno zaprijetila BH-Gasu kako će početkom februara u potpunosti obustaviti snabdijevanje Federacije BiH gasom.

Ovakav potez uslijedio je nakon što je RS donijela Zakon o gasu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u entitetu Federacija BiH naplati tarifu za transport. BH-Gas skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo.

IZVOR: Klix

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *