Vapaje boraca Vlada ne čuje- državne pare privatnim televizijama

Piše: Sanja Vasković

Vlada Republike Srpske usvojila je juče Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta RS za prva tri mjeseca ove godine u kojem se navodi da su prihodi i primici ostvareni u iznosu od 917,1 milion KM, što je za tri odsto manje od planiranih.

Ovim izvještajem, između ostalog, planirano je izdvajanje 200 000 KM privatnom mediju Alternativnoj televiziji čiji su vlasnici i te kako bliski vlasti, pa se po ko zna koji put postavlja pitanje zašto se novcem građana plaćaju naručeni medijski izvještaji i do kada će ta praksa trajati, i zašto se privatni mediji finansiraju iz budžeta Vlade RS?

Ako sagledamo medijsku scenu jasno je da od priče o nezavisnim medijima u koju se svi kunu nema ništa. Osim što svaka vlast plaća svoje medije, u ovom slučaju i one koji su javni servis svih građana, deklarativno, pa RTRS i SRNA dobijaju pozamašna sredstva, ista ta novinska agencija juče, prilikom protesta boraca potpuno zanemaruje njihove izjave, kritike upućene Vladi, tačnije vapaje i objavljuje skockanu izjavu samo predsjednika Boračke organizacije Milomira Savčića, uz njegovu sliku naravno, i to je samo jedan od primjera “objektivnog novinarstva”.

S druge strane u junu ove godine 52.650 KM iz budžeta ERS-a RS dakle od novca svih građana uplaćeno je privatnoj Herceg televiziji čiji vlasnik je samo formalno Vladan Mastilović brat odbornika SNSD-a Milutina Mastilovića. Uslovi tendera podešeni su baš tako da ih jedino ova televizija ispunjava. I tako legalno i po zakonu građani Trebinja su opet pokradeni. I ERS RS već tri godine za redom Herceg TV-u daje novac.

U isto vrijeme na toj istoj Herceg TV mole za razumijevanje potrošača zbog kvarova na mreži!? Neko može da ima bazen na svom imanju, a neko da nema ni struje u Trebinju. Da li je bolje da su taj isti novac uložili u rekonstrukciju mreže umjesto  što raspoređuju podobnima koji su dobro unovčili odanost partiji.

Da se ne zaustavljaju na tome i da bahatosti i pohlepi nema kraja pokazuje i najnoviji primjer gdje je Grad Trebinje okvirnim sporazumom iz budžeta dao 45.686 maraka računajući PDV dao Herceg TV koja je klasično partijsko glasilo u kojoj po uzoru na RTRS i ATV nema mjesta opoziciji, drugačijem mišljenu, konstruktivnoj kritici.

Dakle, Grad Trebinje, ERS RS i HET u posljednjih pet godina Herceg i Alternativnoj televiziji dale su oko 650.000 maraka javnog novca, piše Direkt.

“pismena” Herceg TV

I dok, nažalost, diplomirani novinari svoju diplomu mogu proglasiti nevažećom ako nisu članovi partije i nemaju želudac za svakodnevno pisanje o polupismenijim od sebe, ovi drug kvazi novinari lijepo uživaju blagodeti poslušnika. Sama profesija srozana je toliko da se probilo dno. A i zašto bi kad kada u našoj državi ne postoji u skoro niti jedan novinar koji ozbiljno, profesionalno i predano radi svoj posao, a da bar ponekad nije bio meta napada, prijetnji, uvreda, govora mržnje ili diskreditacije. A koliko pismeni kadrovi rade na Herceg TV govori i podatak da nisu u stanju obično obavještenje o isključenju električne energije napisati pravilno!!!

Zar državnim parama plaćamo nepismene “novinare” dok je u isto vrijeme svako pisanje protiv vlasti “izdaja roda svoga”?

Hvala vam zbog pokoljenja koja dolaze”, napisano je na portalu Herceg TV, hvala našoj vlasti zbog pokoljenja koja odlaze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *